Σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα περνούν οι Μύλοι Δάκου και η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος, με τη δημιουργία της Dakos Food Industries να σηματοδοτεί το επόμενο βήμα για την οικογενειακή επιχείρηση των 151 ετών.
Οι αδελφές Αθανασία και Κατερίνα Δάκου, εκπρόσωποι της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, ενώνουν κάτω από κοινή εταιρική ομπρέλα την αλευροποιία και τη μακαρονοποιία, με στόχο την αξιοποίηση συνεργειών στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Στο νέο σχήμα, η Αθανασία Δάκου διαθέτει την καταστατική πλειοψηφία, ενώ η κίνηση συνοδεύεται από επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ έως το 2030. Από αυτά, τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αλευροποιία και τα 5 εκατ. ευρώ στη δραστηριότητα των ζυμαρικών.
Παράλληλα στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η Ήλιος προχωρά και σε rebranding, με νέες συσκευασίες που θα βρεθούν στα ράφια από τον Σεπτέμβριο. «Θέλουμε να ξανασυστηθούμε στους καταναλωτές και να ξαναγίνουμε ένα love brand», ανέφερε η Αθανασία Δάκου σε δημοσιογραφική εκδήλωση, σημειώνοντας ότι η νέα ταυτότητα επιδιώκει να διαφοροποιηθεί από τα μπλε και κόκκινα χρώματα που κυριαρχούν στην κατηγορία των ζυμαρικών και να προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα στο ράφι.
Από την Ιαπωνία έως τη Σαουδική Αραβία με το brand Ήλιος
Κεντρικός, πάντως, στόχος της νέας εταιρικής δομής είναι η σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο 21% του κύκλου εργασιών. Στόχος είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών έως το 2030, αξιοποιώντας τόσο την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων συνεργασιών όσο και τη διείσδυση σε νέες αγορές.
Η Ήλιος διαθέτει ήδη παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες και στις πέντε ηπείρους, ενώ επώνυμα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου η εταιρεία ξεκίνησε με μία πιλοτική αποστολή και έναν μόνο κωδικό προϊόντος, καταγράφοντας θετική ανταπόκριση που οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες παραγγελίες.
«Είμαστε από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουμε τοποθετηθεί με το brand μας, και όχι με pl προϊόν, σε αλυσίδες του εξωτερικού. Είναι μια στρατηγική που εφαρμόζουμε από το 2021 και ήδη τα ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ πωλούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Ιαπωνία – εδώ ξεκινήσαμε με έναν κωδικό και ένα κοντέινερ και πρόσφατα πήραμε άλλες δύο επαναληπτικές παραγγελίες – σε Γερμανία, Βουλγαρία και Μάλτα. Εξετάζουμε την είσοδο σε Σαουδική Αραβία και Ινδία, δύο πολύ ενδιαφέρουσες αγορές. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και πιστεύω ότι η είσοδος μας θα υλοποιηθεί σε βάθος διετίας» ανέφερε η Κατερίνα Δάκου.
Στα 21 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος τζίρος
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της εταιρείας το 2025 ο τζίρος της κινήθηκε στα 11 εκατ. ευρώ με το 40% να προέρχεται από το Pl. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2025 ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί κατευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος του, 20 εκατ. ευρώ, στη Μύλοι Δάκοι, όπου διαθέτει δύο εργοστάσια στην Αυλώνα και το υπόλοιπο στη βιομηχανία ζυμαρικών που βρίσκεται στην Εθνική οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Μάλιστα μακροπρόθεσμα ο σχεδιασμός της οικογένειας, μετά το 2030, δεν αποκλείει τη μετεγκατάσταση της παραγωγής ζυμαρικών στον Αυλώνα, όπου βρίσκεται ήδη ο μύλος, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Μεταμόρφωση.
«Με την ενοποίηση γίνονται συνέργειες στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα και θα έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων κάτω από μια ενιαία οντότητα. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται 140 εργαζόμενοι και δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Τουναντίον, στο νέο σχήμα που δημιουργείται θα χρειαστούμε επιπλέον προσωπικό» επεσήμανε η κ. Αθανασία Δάκου.
Επενδύσεις με ίδια κεφάλαια
Όπως αναφέρθηκε οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια, καθώς οι διαθέσιμες επιδοτήσεις παραμένουν περιορισμένες λόγω της γεωγραφικής θέσης των εγκαταστάσεων στην Αττική.
Η ιστορία της οικογένειας Δάκου ξεκινά το 1875 στον χώρο των σιτηρών και της αλευροποιίας. Το 1995 προστέθηκε στον όμιλο η Ήλιος, η οποία σήμερα συμπληρώνει 94 χρόνια παρουσίας στην αγορά, διαθέτοντας παραγωγική δυναμικότητα 29.000 τόνων ετησίως και χαρτοφυλάκιο άνω των 80 κωδικών και σχημάτων ζυμαρικών.
Παρά τη σημαντική συγκέντρωση που έχει σημειωθεί στους κλάδους της αλευροποιίας και των ζυμαρικών τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση υπογραμμίζει ότι η εταιρεία παραμένει οικογενειακή και ανεξάρτητη, επιλέγοντας διαχρονικά την οργανική ανάπτυξη αντί της ένταξης σε επενδυτικά σχήματα ή της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Γιατί λένε «όχι» στις εξαγορές
Όπως ανέφερε η Κατερίνα Δάκου, από τις 12 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνταν στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 1990 έχουν απομείνει σήμερα μόλις τέσσερις, εκ των οποίων μόνο δύο παραμένουν αμιγώς ελληνικές.
«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε αρκετές προτάσεις εξαγοράς, αλλά επιλέγουμε συνειδητά να παραμείνουμε μια ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση χωρίς άλλα σχήματα», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Γιατί προχώρησε στη συμφωνία με τη MORE – Διπλός Στόχος
Πάρης Κυριακόπουλος (Μοτοδυναμική): «Φορτίζει» την ανάπτυξη με e Cayenne, ΝΙΟ και Yamaha
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρίνα Καρέλλα: Ένα σύμπαν μαγικού ρεαλισμού στην τέχνη της
- Ebury: Ιούνιος στις αγορές με Ιράν, πληθωρισμό και διοικητικό ντεμπούτο στη Fed
- Μαρίνα Χατζηπατέρα: Περνάμε από την εποχή της επιχειρησιακής αποδοτικότητας στην ναυτιλιακή νοημοσύνη
- Τράπεζα Πειραιώς: Στις 16 Ιουνίου η πληρωμή μερίσματος της Mermeren Kombinat στους κατόχους ΕΛ.ΠΙΣ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.