Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η χθεσινή αιχμηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τον Μεσσήνιο πολιτικό να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα και ειδικά για τη μετακίνηση οπλικών συστημάτων από κρίσιμες περιοχές όπως είναι η Κάρπαθος.

Αρκετοί από το χώρο της «δεξιάς πολυκατοικίας» συνδυάζουν τη νέα παρέμβαση Σαμαρά με την ανακοίνωση νέου πολιτικού φορέα από τον ίδιο.

1

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνοντας πως αν  ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά τους εκλογικούς συσχετισμούς και να στερήσει από τη Νέα Δημοκρατία το πλεονέκτημα της αυτοδυναμίας και το εκλογικό μπόνους των εδρών.

Παράλληλα, πρόσωπα που κινούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει κινητικότητα στελεχών σε όλη τη χώρα και έχουν ήδη δημιουργηθεί  «πυρήνες» σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν πως δεν δρούνε με «εντολή Σαμαρά» αλλά κινούνται αυτοβούλως στο πλαίσιο της  προετοιμασίας, σε περίπτωση που ωριμάσουν οι συνθήκες για μια νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι εκτιμήσεις για τον πιθανό αντίκτυπο ενός κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία παραμένουν διχασμένες. Ορισμένοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποσπάσει περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων από τη γαλάζια παράταξη, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σημαντική ζημιά, καθώς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν θα κατευθυνόταν ούτως ή άλλως προς τη ΝΔ.

Αντίθετα, άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες εμφανίζονται πιο προβληματισμένοι, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ένα τέτοιο εγχείρημα τύχει ευρύτερης αποδοχής ή στήριξης από ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως ο Κώστας Καραμανλής, τότε θα μπορούσε να αφαιρέσει σημαντικό πολιτικό χώρο από τη ΝΔ και να αποτελέσει ουσιαστική εκλογική απειλή για την κυβερνητική παράταξη.

Η χθεσινή παρέμβαση Σαμαρά ερμηνεύτηκε από κάποιος ως επίσπευση των διαδικασιών.  Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε ευθέως ζήτημα συνολικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική των «ήρεμων νερών» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις τουρκικές απειλές, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να παραμένουμε αδρανείς όταν η Τουρκία εκτελεί σχεδιασμούς με βάθος δεκαετιών». Η αποστροφή του «ας ξυπνήσουμε επιτέλους» ερμηνεύθηκε από αρκετούς στο πολιτικό παρασκήνιο ως ευθεία πίεση προς την κυβέρνηση για σκληρότερη γραμμή στα εθνικά.

Η νέα αυτή παρέμβαση δεν πέρασε απαρατήρητη στο εσωτερικό της ΝΔ.. Στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναγνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να εκφράσει ένα πιο παραδοσιακό και συντηρητικό ακροατήριο της κεντροδεξιάς, το οποίο εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στη στρατηγική αποκλιμάκωσης με την Άγκυρα.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια διαμόρφωσης διακριτού πολιτικού στίγματος σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας, μεταναστευτικής πολιτικής και εξωτερικών σχέσεων, τροφοδοτούν τα σενάρια για την δημιουργία νέου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα παρέμβαση Σαμαρά επιβεβαιώνει ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ εξακολουθούν να παραμένουν σύνθετες, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα εθνικά ζητήματα επιστρέφουν δυναμικά στην πολιτική ατζέντα.

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να εμπλακούν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά επιλέγουν να απαντούν στις αιχμές του, απορρίπτοντας τα περί υποχωρητικότητας έναντι της Τουρκίας και επιμένοντας ότι όλες οι αποφάσεις για τη διάταξη των αμυντικών συστημάτων λαμβάνονται αποκλειστικά με επιχειρησιακά κριτήρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η Ελλάδα έχει τα μέσα να διαχειριστεί οποιαδήποτε πιθανή ένταση τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της Άγκυρας και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Επισημαίνουν δε ότι «το πού βρίσκονται ή μετακινούνται οι αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot αποφασίζεται μόνο από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση δεν συνδέεται με κάποια αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία ούτε με πολιτικές πιέσεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο του συνολικού αμυντικού σχεδιασμού, επισημαίνεται ότι στην Κάρπαθο θα μετασταθμεύει ζεύγος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ διαβεβαιώνεται ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν επίσης ότι επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προχωρήσει σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και στρατηγικές συμφωνίες που έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας και συνεχών ανακατατάξεων.

Παράλληλα, απορρίπτουν την κριτική περί «αδράνειας» στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών» δεν σημαίνει παθητικότητα αλλά ενεργητική διπλωματία με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας χωρίς εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χάος ξανά στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Επιτέθηκε σε βουλευτές του ΚΚΕ και Φλωρίδη – «Είστε φασίστες», «Είσαι ξεφτιλισμένη»

Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Τασούλα την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο

Νίκος Δένδιας κατά Τουρκίας: Ο αναθεωρητισμός είναι καθημερινή πραγματικότητα για εμάς