Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη 05/05/2026, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 609,70 μονάδες με άνοδο 0,69%. Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Hochtief στο 15,70%, η Prysmian στο 10,53% και η ACS Actividades de Construccion y Servicios στο 9,85%.

1

Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Fresenius Medical Care στο -10,68%, η Entain στο -6,45% και η HSBC Holdings στο -5,86%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.219,72 μονάδες με απώλειες -1,39%, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 24.401,70 μονάδες με άνοδο 1,71%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 8.062,31 μονάδες με άνοδο 1,08%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 48.555,69 μονάδες με άλμα 2,27% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 17.667,70 μονάδες με άνοδο 1,80%.

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις τη Δευτέρα, καθώς η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έδειχνε να καταρρέει, μετά από επιθέσεις με drones και πυραύλους από το Ιράν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι βύθισαν ιρανικά σκάφη στα Στενά του Ορμούζ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα «εξαφανιστεί από τον χάρτη» εάν στοχεύσει αμερικανικά πλοία που προστατεύουν τη ναυσιπλοΐα, ενώ ανέφερε επίσης ότι νοτιοκορεατικό φορτηγό πλοίο δέχθηκε πυρά, καλώντας ουσιαστικά τη Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην αποστολή.

Οι αγορές είχαν κλείσει με ισχυρές απώλειες τη Δευτέρα και το πετρέλαιο είχε ενισχυθεί, εν μέσω φόβων για παρατεταμένη σύγκρουση και πιθανό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη, αν και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Vodafone ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το 100% της κοινοπραξίας VodafoneThree, εξαγοράζοντας το μερίδιο της CK Hutchison έναντι 4,3 δισ. λιρών, αποκτώντας έτσι πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετοχή της υποχωρούσε οριακά.

Η UniCredit ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με καθαρά κέρδη 3,2 δισ. ευρώ (+16,1% σε ετήσια βάση), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2026. Η μετοχή της ενισχυόταν κατά 5%.

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall σημείωσε άνοδο 3,7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα υπολείπονταν των προσδοκιών.

Τέλος, η HSBC ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 9,4 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Διαβάστε επίσης 

Wall Street: Άνοδος με «καύσιμο» τα εταιρικά αποτελέσματα – Στα 110 δολάρια το Brent

Χρηματιστήριο: Πάνω από 2 εκατ. συναλλαγές στην ΔΕΗ, νέο υψηλό για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το +5,94% της Credia

S&P Global Energy: Ακόμη και μετά το άνοιγμα του Ορμούζ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 7 μήνες για να ανακάμψει πλήρως η παραγωγή πετρελαίου