ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυριαρχία των Νήσων Φώκλαντ ανήκει στη Βρετανία, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, έπειτα από εσωτερικό υπόμνημα του Πενταγώνου που πρότεινε την αναθεώρηση της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με την αξίωση της Βρετανίας επί των νησιών Φώκλαντ, ως τιμωρία για τη στάση της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράν.
«Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα νησιά Φώκλαντ. Είναι μακροχρόνια, είναι αμετάβλητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.
«Η κυριαρχία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δικαίωμα των νησιών στην αυτοδιάθεση είναι υπεράνω όλων. Ήταν η πάγια θέση μας και θα παραμείνει έτσι», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει αυτή τη θέση «με σαφήνεια και με συνέπεια σε διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ».
Εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Πενταγώνου παρουσιάζει τις επιλογές που διαθέτουν οι ΗΠΑ για να τιμωρήσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ οι οποίοι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, δεν υποστήριξαν τις αμερικανικές επιχειρήσεις στον πόλεμο με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της συμμετοχής της Ισπανίας στη συμμαχία και της αναθεώρησης της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με την αξίωση της Βρετανίας επί των νησιών Φώκλαντ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
Η Βρετανία και η Αργεντινή πολέμησαν έναν σύντομης διάρκειας πόλεμο το 1982 για τα νησιά, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Αργεντινής να τα καταλάβει. Περίπου 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, που έληξε με την παράδοση της Αργεντινής.
Ερωτηθείς αν ο Στάρμερ πιστεύει ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση σε αυτόν για να μπει η Βρετανία στον πόλεμο του Ιράν, ο εκπρόσωπός του είπε: «Έχει μιλήσει γι’ αυτό και έχει επίσης μιλήσει για το πώς αυτή η πίεση δεν τον επηρεάζει και θα ενεργεί πάντα προς το εθνικό συμφέρον και αυτό θα παραμείνει πάντα έτσι».
Διαβάστε επίσης:
Σταύρος Παπασταύρου: Απαιτείται ρεαλισμός στην ενεργειακή μετάβαση
Φρεγάτα «Κίμων»: Στον Πειραιά για πρώτη φορά, αύριο θα την επισκεφθούν Μακρόν – Μητσοτάκης (Βίντεο)
Politico: Τα τρία σενάρια για τα αεροπορικά ταξίδια το καλοκαίρι λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λιμένας Κέρκυρας: Αύξηση 10,7% στην επιβατική κίνηση κρουαζιέρας και στρατηγικό όραμα για το «Μεγάλο Λιμάνι της Αδριατικής»
- Θεοδωρικάκος: Θέλουμε το made in Greece να σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει αξιοπιστία
- Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, Metlen, Coca Cola και Eurobank χορηγοί για την επιστροφή πάνω από τις 2.380 μονάδες
- Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για μισθούς, επενδύσεις και μεγάλα έργα – Εκλογές το 2027
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.