ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τα τέλη του 2026, η Ελλάδα δεν αναμένεται πλέον να είναι η πιο επιβαρυμένη χώρα της ευρωζώνης σε επίπεδο δημόσιου χρέους, καθώς το δημόσιο χρέος της εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από εκείνο της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία από το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της τελευταίας.
Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί περίπου στο 137% του ΑΕΠ το 2026, από 145% το 2025, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων στο Reuters.
Αντίθετα, η Ιταλία βλέπει το χρέος της να αυξάνεται από 137,1% του ΑΕΠ το 2025 σε 138,6% το 2026, σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο (DFP) του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης από φέτος», δήλωσε ένας από τους δύο Έλληνες αξιωματούχους στο Reuters.
Η νέα εκτίμηση για το ποσοστό χρέους της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί στο νέο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του μήνα.
Το χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σχεδόν σταθερό στο 138,5% το 2027, πριν μειωθεί στο 137,9% το 2028 και στο 136,3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το δημοσιονομικό της σχέδιο.
Από το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το υψηλότερο στην ευρωζώνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 45 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 145% του ΑΕΠ πέρυσι.
Η Ιταλία μείωσε το χρέος της κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο.
Η Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει από μια δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση και τρία πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους περίπου 280 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης αργότερα μέσα στο έτος.
Διαβάστε επίσης:
Όταν η Λάουρα Κοβέσι τα λέει όλα μαζεμένα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tι βλέπουν οι θεμικοί και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ
- Από την μάντρα της Κοκκινιάς, ξεκινάει η ΕΛΑΣ – Το δίλημμα, οι νοικοκύρηδες και η πρώτη κάλπη
- Christie’s Magnificent Jewels: Πώς ένα μπλε διαμάντι 5 καρατίων αξίζει όσο ένα 31 καρατίων;
- Το τετ α τετ με τον ΚΜ, τι ήθελε ο Χαφτάρ στην Αθήνα, το know how της Νίκης, το μυστικό όπλο της Κάρυ και η ψύχρα Τσίπρα – Κουτσούμπα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.