ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η νέα αναβολή της αναχώρησης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, για το Ισλαμαμπάντ —η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες— οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε ένα νέο ανοδικό ράλι, φέρνοντας το Brent μια ανάσα από το ψυχολογικό και οικονομικό όριο των 100 δολαρίων. Η είδηση ότι το Air Force Two παραμένει καθηλωμένο, ενώ η κλεψύδρα για τη λήξη της εκεχειρίας αδειάζει, προκάλεσε άμεση νευρικότητα στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Συναγερμός στον Λευκό Οίκο
Στην Ουάσινγκτον, το κλίμα περιγράφεται ως εξαιρετικά τεταμένο. Οι συσκέψεις στην πτέρυγα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είναι συνεχείς και μαραθώνιες, με τη συμμετοχή κορυφαίων διπλωματών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα αφορά την αντίδραση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου των διαπραγματεύσεων.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: μια περαιτέρω διπλωματική υποχώρηση ή μια δυναμική απάντηση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αυστηροποίηση των κυρώσεων ή ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.
Πολεμική προπαρασκευή και απαισιοδοξία
Η στρατιωτική διάταξη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ήδη, τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα περιπολούν στην περιοχή, αποτελώντας μια σαφή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη και τους συμμάχους της.
Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις που έρχονται από το Ισραήλ είναι άκρως απαισιόδοξες. Κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι το διπλωματικό θρίλερ του Ισλαμαμπάντ εξαντλεί τα περιθώρια της ειρήνης. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, κάθε νέα αναβολή στις κινήσεις του Βανς δεν αποτελεί απλώς μια γραφειοκρατική καθυστέρηση, αλλά φέρνει την περιοχή «ένα βήμα πιο κοντά» στην επανέναρξη των γενικευμένων συγκρούσεων.
Με το Brent να φλερτάρει με τα 99 δολάρια και το WTI να ακολουθεί κατά πόδας, η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Αν η αυριανή καταληκτική ημερομηνία της εκεχειρίας παρέλθει χωρίς συμφωνία, η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς.
Το διπλωματικό παζάρι
Παρ΄όλο που η συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν μετατέθηκε για την Τετάρτη, οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μεγάλες ανησυχίες από την πλευρά των αραβικών χωρών. Αξιωματούχοι του Κόλπου εκφράζουν φόβους ότι οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη εκεχειρία, ενδέχεται να αποδεχθούν σιωπηρά την σιδηρά πυγμή της Τεχεράνης πάνω στην πιο κρίσιμη ενεργειακή αρτηρία του πλανήτη, τα Στενά του Ορμούζ.
«Τα Στενά δεν είναι πλέον ένα τεχνικό ζήτημα ναυσιπλοΐας, αλλά η απόλυτη κόκκινη γραμμή που το Ιράν χρησιμοποιεί για να επιβάλει τους δικούς του όρους», σημειώνουν. Για τα κράτη του Κόλπου, ο κίνδυνος είναι σαφής: μια συμφωνία που θα «διαχειρίζεται» την επιρροή του Ιράν στο Ορμούζ αντί να την εξαλείφει, αφήνει τις περιφερειακές δυνάμεις εκτεθειμένες. Αν η Ουάσινγκτον δώσει προτεραιότητα στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, το τίμημα μπορεί να είναι η εδραίωση μιας νέας πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή, όπου η Τεχεράνη θα κρατά μόνιμα τον έλεγχο πάνω από τις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Η ανασφάλεια στο Ορμούζ βλάπτει σοβαρά το πετροδολάριο;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κάρεν Μπρέιντι, μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου, έβαλε τέλος…
- Ανδρέας Δρακόπουλος: Ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» παίζει… μπάλα ξανά στην Leeds
- Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα ημίμετρα
- Η… Μεγάλη Τετάρτη της κυβέρνησης: Αναταράξεις για τις άρσεις ασυλίας και η Λάουρα Κοβέσι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.