array(0) {
}
        
    
Menu
-0.55%
Τζίρος: 228.41 εκατ.

Υπερταμείο: Έληξε η προθεσμία για προσφορές για το Επιχειρηματικό Πάρκο στον Δήμο Φυλής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Comments

Πολλά είναι τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός με τη δημόσια δήλωσή του (διάγγελμα) που έκανε με αφορμή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μηνύματα που θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει το mononews σε μια πρώτη ανάλυση.

1

Κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει ξεκάθαρα, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια το χαρτί της θεσμικότητας και της μεταρρυθμιστικής πνοής που θέλει να επαναφέρει στην πολιτική του.

Με αυτά εξελέγη το 2019, με αυτά θριάμβευσε και το 2023, αυτό θέλει να «πουλήσει» (όχι με την αρνητική χροιά του όρου) στους πολίτες. Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα για να γίνει ένα σύγχρονο κράτος και να βγάλει από πάνω τους τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, με πρώτη και καλύτερη την πελατειακή λογική που διέπει το πολιτικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία του διαχωρισμού του υπουργού από βουλευτή. Όποιος δηλαδή μπαίνει στο υπουργικό συμβούλιο θα παραιτείται από βουλευτής, τη θέση του στη Βουλή θα την παίρνει ο πρώτος επιλαχών και μόλις φεύγει από την κυβέρνηση θα επανέρχεται κανονικά στα έδρανα.

Σημαντική, θεσμική παρέμβαση το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, την οποία άλλωστε έχουν ζητήσει και άλλα κόμματα. Ωστόσο, εκτός από αυτή τη μεταρρύθμιση ασφαλώς θα χρειαστούν κι άλλα πολλά για να σταματήσει το «ρουσφέτι» που θα ζητούν οι βουλευτές από τους υπουργούς.

Από μόνο του το ασυμβίβαστο ασφαλώς και δεν λύνει το πρόβλημα.

Εδώ να τονίσουμε το ισχυρό μήνυμα για το χρόνο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η θεσμική αυτή αλλαγή θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές και τόνισε: «Η χώρα θα νικήσει ό,τι έρχεται από το χθες και την κρατά πίσω. Και η πορεία της στο εξής θα είναι μόνο μπροστά, με πρώτο και καθοριστικό σταθμό τις εκλογές του 2027».

Επαναλαμβάνει δηλαδή για ακόμη μια φορά την πάγια θέση του ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 κι όχι νωρίτερα.

Προς ώρας λοιπόν κλείνει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, είτε τον Μάιο – Ιούνιο, είτε και το φθινόπωρο.

Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως αν αλλάξουν οι συνθήκες δεν θα υπάρξει και αλλαγή απόφασης.

 

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εμπλοκή βουλευτών, υπάρχουν κι εδώ πολλά μηνύματα.

Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη γραμμή ότι οι αποκαλύψεις έγιναν λόγω των νόμιμων επισυνδέσεων που έγιναν από τις διωκτικές αρχές της χώρας κι όχι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνηση όλα βγαίνουν στο φως και δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης.

Επίσης, τονίζει ότι η ΝΔ έφερε αλλαγές στην άρση ασυλίας και ότι τα στελέχη της παραιτήθηκαν αμέσως. Επιδιώκει έτσι να δείξει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση αυτή δεν κουκουλώνει τίποτε και δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει αν θα ήταν υπόδικοι ακόμη και υπουργοί αν δεν έφτιαχνε τις δικογραφίες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο κ. Μητσοτάκης, στέλνει μηνύματα και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «να προχωρήσει ταχύτατα σε όλες τις ανακριτικές ενέργειες και να αποφανθεί αν, σε πόσους και σε ποιους προτίθεται να ασκήσει διώξεις». Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες βουλευτών και της κυβέρνησης.

Διότι τις τελευταίες ημέρες ακούγονται επικριτικές φωνές κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι «σαλαμοποιεί» την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάνει το μαρτύριο της σταγόνας διαρρέοντας ότι υπάρχουν κι άλλες δικογραφίες που θα βγουν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται όμηρος των αποκαλύψεων εδώ και πολλούς μήνες, καθώς από το φθινόπωρο περίμεναν τις νέες δικογραφίες και τώρα κάποιοι μιλούν και για ακόμη μία που περιέχει άλλα 5 ονόματα.

Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης λέει στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς να τελειώνουν ταχύτατα τις υποθέσεις ώστε να μη θέτουν σε ομηρία βουλευτές οι οποίοι να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να μη γίνονται βορά δημοσιευμάτων.

Ηρεμεί τα πνεύματα

Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ «βράζει» εξαιτίας του «τσουβαλιάσματος» των βουλευτών που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Γι’ αυτό ξεκαθαρίζει: «από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων είναι σαφές πως δεν έχουν όλες οι υποθέσεις την ίδια βαρύτητα. Ένα, όμως, είναι βέβαιο: κανείς από τους Βουλευτές μας δεν κατηγορείται ότι αποκόμισε οικονομικό όφελος».

Είναι ουσιαστικά ένα νεύμα στήριξης στους εμπλεκόμενους στην υπόθεσης.

Τέλος, το μήνυμα που στέλνεται τόσο στα άλλα κόμματα όσο και στην κοινωνία είναι ότι το «ρουσφέτι» δεν εμφανίστηκε το 2019 αλλά υπήρχε και στο παρελθόν και οι πελατειακές σχέσεις υπάρχουν από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Και απαριθμεί μια σειρά από πρωτοβουλίες (τα πρόστιμα του ΚΟΚ που δεν σβήνονται, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της κτηνοτροφίας, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, τα ραντεβού στα νοσοκομεία) της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός δείχνει πιεσμένος από τις εξελίξεις, αλλά μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης. Τόσο στο κόμμα του, που στην κυριολεξία είναι στα κάγκελα, όσο και στην κοινωνία που δείχνει να εγκαταλείπει τη Νέα Δημοκρατία επειδή ακριβώς δεν έκανε (ή καθυστέρησε) τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος.

Η ΝΔ κυριαρχεί πολιτικά ακριβώς γιατί έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αν όμως δεν μπορεί να… κάνει τη δουλειά, τότε οι πολίτες αναζητούν διεξόδους.

Ασχέτως αν στην παρούσα φάση δεν τις βρίσκουν…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή για μετά τις εκλογές του 2027 (βίντεο

CrediaBank: Οι διψασμένοι επενδυτές της ΑΜΚ και η επόμενη μέρα για την τράπεζα

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά λόγω Μέσης Ανατολής
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης είναι το «βαθύ κράτος» του ρουσφετιού – Εκλογές τώρα
Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ήδη η πρόταση Μητσοτάκη – Τι ισχύει στην Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέση Ανατολή: Ποια λιμάνια και ενεργειακές υποδομές έχουν πληγεί από τον πόλεμο στο Ιράν
Δημοσκόπηση – Ισπανία: Ο Σάντσεθ κεφαλαιοποιεί την αντιπολεμική του στάση
Χατζηδάκης: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
ΥΠΕΝ: Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστος των βιομηχανιών
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία για τους πρώην υπουργούς – Αύριο στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι 11 βουλευτές
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά λόγω Μέσης Ανατολής
Ιράν: Συνδέει την επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού πιλότου με απόπειρα κλοπής εμπλουτισμένου ουρανίου
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης είναι το «βαθύ κράτος» του ρουσφετιού – Εκλογές τώρα
Ποιος ήταν ο Ματζίντ Χαντέμι που εξόντωσαν οι Ισραηλινοί τα ξημερώματα
Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ σε όλα τα μέτωπα μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή