ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την κοιλάδα του Ινδού προέρχεται πιθανότατα το νήμα, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Ιεράς Σινδόνης του Τορίνο. Πρόκειται για νέα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, που βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στο μυστήριο της Σινδόνης περιπλέκοντας ωστόσο, παρά προσφέροντας απαντήσεις γι΄αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο χριστιανικό κειμήλιο.
Σύμφωνα λοιπόν, με μια νέα ανάλυση DNA δειγμάτων από το λινό ύφασμα, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να τυλιχθεί το σταυρωμένο σώμα του Ιησού, από την αρχαία Ινδία προήλθε η πρώτη ύλη κατασκευής του. Ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Γενετικής και Γονιδιωματικής Τζιάνι Μπαρκάτσα του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, εντόπισαν επίσης μια σειρά από διαφορετικά ζωικά, φυτικά και ανθρώπινα υλικά, που έχουν μολύνει τη Σινδόνη για αρκετά χρόνια.
Η σινδόνη, με μήκος περίπου 4,4 μέτρα και πλάτος 1,1 μέτρο καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1354 και σήμερα στεγάζεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας. Πολλές έρευνες έχουν γίνει κατά εποχές, προκειμένου να αναλυθούν τα στοιχεία της και να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, όπως η χρονολόγηση και η προέλευσή της, χωρίς ωστόσο πειστικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη ανάλυση DNA πάντως, έγινε σε υλικό, που είχε συλλεχθεί από το λείψανο, το 1978.

Ζώα και φυτά
«Η ανάλυση των ιχνών DNA που βρέθηκαν στη Σινδόνη του Τορίνο υποδηλώνει την πιθανώς εκτεταμένη έκθεση του υφάσματος στην περιοχή της Μεσογείου και την πιθανότητα το νήμα να παράχθηκε στην Ινδία», σημειώνουν οι ερευνητές τώρα στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Bioarxiv. Το γενετικό υλικό εξάλλου, που βρέθηκε στη σινδόνη περιλαμβάνει στοιχεία από κατοικίδια, συγκεκριμένα σκυλιά, γάτες, κοτόπουλα αλλά και βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα, χοίρους και άλογα, καθώς και άγρια ζώα όπως ελάφια και κουνέλια. DNA από καρότα, πιπεριές, ντομάτες, πατάτες και ορισμένα είδη σιταριού βρέθηκε επίσης σε δείγματα από τη Σινδόνη.
Ωστόσο, δεδομένου ότι έχει έρθει σε επαφή, όπως φαίνεται, με πολλά άτομα, η πιθανότητα ταυτοποίησης του «πρωτότυπου DNA» της, είναι μάλλον αδύνατη, όπως λένε οι ερευνητές. Πέραν αυτού όμως, η μελέτη διαπίστωσε, ότι περίπου το 40% του ανθρώπινου DNA που βρέθηκε πάνω της προέρχεται από ινδικές γενεαλογικές γραμμές. «Η παρουσία του 38,7% των συνολικών δεδομένων ανθρώπινου γονιδιώματος από ινδικές γενεαλογικές γραμμές είναι απροσδόκητη και ενδεχομένως συνδέεται με ιστορικές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή λινού ή νήματος από περιοχές κοντά στην κοιλάδα του Ινδού», σημειώνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Μια σειρά από ιστορικές αλληλεπιδράσεις με το λείψανο ή η εισαγωγή λινού από τους Ρωμαίους από περιοχές κοντά στην κοιλάδα του Ινδού, θα μπορούσε να είναι η αιτία.
Ερωτήματα αναπάντητα
Η έντονη χρήση της Σινδόνης από τους ανθρώπους μέσα στους αιώνες επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την παρουσία βακτηρίων του δέρματος σε δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των Cutibacterium και Staphylococcus.
«Συνολικά, τα προηγούμενα και τα τρέχοντα ευρήματά μας, μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γεωγραφική προέλευση των ατόμων που αλληλεπίδρασαν με τη Σινδόνη καθ’ όλη τη διάρκεια του ιστορικού της ταξιδιού σε διάφορες περιοχές, πληθυσμούς και εποχές», σημειώνεται στη μελέτη. «Τα γενετικά και μικροβιακά στοιχεία αποκαλύπτουν μια σύνθετη ιστορία της Σινδόνης του Τορίνο, αντανακλώντας τις αλληλεπιδράσεις με ένα ευρύ φάσμα ατόμων», προθέτουν.
Ωστόσο, η τελευταία ανάλυση δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην χρονολόγηση της σινδόνης. «Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματά μας αποτελούν μια νέα και σημαντική συμβολή στον τομέα, διευκρινίζοντας διεξοδικά τα βιολογικά ίχνη, που άφησαν αιώνες κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής εμπλοκής», καταλήγουν οι επιστήμονες. Το μυστήριο έτσι, συνεχίζεται.
Διαβάστε επίσης:
Από τον Warren Buffett στον Greg Abel: Το νέο στοίχημα της Berkshire στην Ιαπωνία
Εκείνοι που άνοιξαν νέους δρόμους – Η Συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Washington Post: Ο Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο σχέδιο για επιχείρηση κατάσχεσης ιρανικού ουρανίου
- Βαρτζόπουλος: Έχω επικοινωνήσει πολλές φορές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όλοι να ζητήσουμε άρση ασυλίας
- Το ΥΓΕΙΑ φέρνει πρώτο στην Ελλάδα τον πρωτοποριακό αξονικό τομογράφο NAEOTOM Alpha.Pro με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Τη Δευτέρα η ανακοίνωση της δικογραφίας για τους πρώην υπουργούς, είπε ο Κακλαμάνης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.