ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ήδη εισέλθει στον δεύτερο μήνα του, η Κίνα προσπαθεί να παρέμβει ως ειρηνοποιός.
Ο Αμερικανός, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Ιράν θα μπορούσε να τελειώσει σε «δύο με τρεις εβδομάδες», αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό ή για το τι θα ακολουθούσε.
Σημειωτέον ότι και το Πακιστάν έχει αναδειχθεί απρόσμενα ως διαμεσολαβητής στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν.
Όπως αναφέρει το BBC, αξιωματούχοι στο Πεκίνο και στο Ισλαμαμπάντ έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο πέντε σημείων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και το άνοιγμα του ζωτικής σημασίας Στενού του Ορμούζ.
Το Πακιστάν, το οποίο υπήρξε σύμμαχος των ΗΠΑ στο παρελθόν, φαίνεται να έχει «κερδίσει» τον Τραμπ για να μεσολαβήσει σε αυτή τη σύγκρουση.
Το Πεκίνο, ωστόσο, μπαίνει στο κάδρο ως αντίπαλος της Ουάσινγκτον, εν όψει των κρίσιμων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Τραμπ τον επόμενο μήνα.
Η υποστήριξη της Κίνας σε αυτό είναι «πολύ σημαντική», λέει ο Zhu Yongbiao, ειδικός στη Μέση Ανατολή και διευθυντής του Centre for Afghanistan Studies στο Lanzhou University.
«Ηθικά, πολιτικά και διπλωματικά, η Κίνα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη με την ελπίδα ότι το Πακιστάν μπορεί να διαδραματίσει έναν πιο διακριτό ρόλο», σημειώνει.
Το ειρηνευτικό σχέδιο συντάχθηκε αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν πέταξε στο Πεκίνο για να ζητήσει την κινεζική υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι προσπάθειές του φαίνεται να έχουν αποδώσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν «νέες προσπάθειες για την υπεράσπιση της ειρήνης». Η κοινή δήλωση συμφώνησε ότι ο διάλογος και η διπλωματία ήταν «η μόνη βιώσιμη επιλογή για την επίλυση των συγκρούσεων» και ζήτησε την προστασία των πλωτών οδών, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμένου στενού.
Το Πεκίνο πιθανότατα θα έχει αποφασίσει να διαδραματίσει τον ρόλο του ειρηνοποιού επειδή ο πόλεμος στο Ιράν θέτει σε κίνδυνο κάτι που επιθυμεί ο Σι (πέρα από τις ανησυχίες γύρω από το πετρέλαιο): Τη σταθερότητα. Η Κίνα χρειάζεται μία σταθερή παγκόσμια οικονομία, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πώληση αγαθών σε όλο τον κόσμο, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει μια προβληματική εγχώρια οικονομία.
«Αν στον υπόλοιπο κόσμο η οικονομία επιβραδυνθεί λόγω ενός ενεργειακού σοκ, αυτό θα είναι δύσκολο για τα εργοστάσια και τους εξαγωγείς της Κίνας», τονίζει ο Matt Pottinger, Πρόεδρος του Foundation for Defense of Democracy’s China Program.
«Γι’ αυτό νομίζω ότι όταν βλέπω τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας να συμβουλεύει το Ιράν ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι υπάρχει κάποια ειλικρίνεια εκεί. Νομίζω ότι το Πεκίνο ανησυχεί λίγο για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό αν μετατραπεί σε ένα πραγματικό ενεργειακό σοκ που θα είναι παρατεταμένο», αναφέρει.
Πάντως, συνιστά ανατροπή για το Πεκίνο, του οποίου η επίσημη αντίδραση στον πόλεμο μέχρι στιγμής είναι αρκετά συγκρατημένη. Γιατί λοιπόν η Κίνα παρεμβαίνει τώρα;
Η πληρωμή υψηλότερης τιμής για το πετρέλαιο επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τα πλαστικά που χρειάζονται για την κατασκευή παιχνιδιών, μέχρι τις πρώτες ύλες για τα σύγχρονα συνθετικά υφάσματα και τα εκατοντάδες εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ημιαγωγούς.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Σε συνομιλίες με το Ιράν για τη διέλευση τουρκικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ
Θεοδωρικάκος: Εντοπίστηκαν περιστατικά αισχροκέρδειας για τα οποία έρχονται πρόστιμα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.