ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Στενό του Ορμούζ παραμένει ανοιχτό σε όλα τα πλοία εκτός από τα πλοία που συνδέονται με «εχθρούς του Ιράν», σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή και επικαλέστηκαν τον εκπρόσωπο του Ιράν στην ναυτιλιακή υπηρεσία του ΟΗΕ.
Τα σχόλια του Αλί Μουσαβί προήλθαν από συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, πριν από την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιήσει ιρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας εάν το στενό δεν «ανοίξει πλήρως» εντός 48 ωρών.
Η απειλή ιρανικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν εμπόδισε τα περισσότερα πλοία να περάσουν από το Στενό, τον θαλάσσιο αγωγό για περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, απειλώντας με ένα παγκόσμιο ενεργειακό σοκ
Ο Αλί Μουσαβί, σύμφωνα με το Ρόυτερ, ο οποίος είναι επίσης πρεσβευτής του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΙΜΟ για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και την προστασία των ναυτικών στον Κόλπο, προσθέτοντας ότι πλοία που δεν ανήκουν στους «στους εχθρούς του Ιράν» θα μπορούσαν να περάσουν το στενό συντονίζοντας τις ρυθμίσεις ασφαλείας με την Τεχεράνη.
«Η διπλωματία παραμένει προτεραιότητα του Ιράν. Ωστόσο, η πλήρης παύση της επιθετικότητας, καθώς και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση, είναι πιο σημαντικά», δήλωσε ο Αλί Μουσαβί, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν βρίσκονται «στη ρίζα της τρέχουσας κατάστασης στο Στενό του Ορμούζ».
Διαβάστε επίσης
Sergio Ermotti (UBS): Οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Poste Italiane: Προσφορά 10,8 δισ. ευρώ για την απόκτηση της Telecom Italia
- Αντισημιτική επίθεση στο Λονδίνο: Πυρπολήθηκαν ασθενοφόρα εβραϊκής κοινότητας – Καταδικάζει ο Στάρμερ (βίντεο)
- Με πτώση 1,6% άνοιξαν οι ευρωαγορές καθώς ο Τραμπ θέτει διορία για το Ορμούζ
- Χρηματιστήριο: Πάνω από 4% η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς, βουτιά άνω του 4% η ΕΥΡΩΒ – Στα όρια των 3 ευρώ η Alpha
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.