ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Commerzbank: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις και αναβάθμιση των προβλέψεων – Μήνυμα ισχύος από την Orlopp
Η UniCredit κατέθεσε πρόταση εξαγοράς ύψους 35 δισ. ευρώ (40 δισ. δολάρια) για την Commerzbank, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η προσφορά της αντιστοιχεί σε 0,485 μετοχές της UniCredit για κάθε μετοχή της Commerzbank, κάτι που συνεπάγεται τιμή περίπου 30,8 ευρώ ανά μετοχή της Commerzbank, δηλαδή premium 4% σε σχέση με το κλείσιμο της 13ης Μαρτίου. Με βάση υπολογισμούς του Bloomberg News, η συνολική αξία της προσφοράς φτάνει περίπου τα 34,7 δισ. ευρώ.
Την τελική απόφαση για την τιμή θα λάβει τις επόμενες ημέρες η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin, ενώ εκτιμάται ότι η UniCredit θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 30% στην Commerzbank χωρίς να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.
Η χρηματιστηριακή αξία της Commerzbank ήταν περίπου 33 δισ. ευρώ (38 δισ. δολάρια) στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, έναντι περίπου 96 δισ. ευρώ για την UniCredit. Η μετοχή της Commerzbank έκλεισε στα 29,95 ευρώ, ενώ της UniCredit στα 63,50 ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στην Commerzbank, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται σε πιθανή εξαγορά από την UniCredit.
Η επίσημη έναρξη της προσφοράς αναμένεται στις αρχές Μαΐου, με περίοδο αποδοχής περίπου τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με την UniCredit.
Η UniCredit ήδη κατέχει λίγο κάτω από το 30% της Commerzbank, κυρίως μέσω άμεσης κατοχής μετοχών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, εξετάζει την πιθανότητα εξαγοράς από τα τέλη του 2024, όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της τράπεζας στην Commerzbank, την οποία στη συνέχεια αύξησε.
Έκτοτε, η μετοχή της Commerzbank είχε ισχυρότερη άνοδο από εκείνη της UniCredit, καθιστώντας την πιθανή εξαγορά πιο ακριβή. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει υποχωρήσει περίπου 18%, καταγράφοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks.
Προηγούμενη προσπάθεια του Orcel να εξαγοράσει την ιταλική ανταγωνίστρια Banco BPM SpA είχε ουσιαστικά μπλοκαριστεί από την ιταλική κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης
Ιταλία: Γιατί εξετάζει επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια μετά από 40 χρόνια
Bloomberg: Φόβοι για περαιτέρω αναταραχή στο πετρέλαιο λόγω απεργιών στο Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της διπλωματίας στη Μέση Ανατολή
- Ισραήλ: Δηλώνει μακροχρόνια δέσμευση στον πόλεμο με το Ιράν
- Η πραγματική αξία φαίνεται στον χρόνο
- Καινοτόμες λύσεις για την ψηφιακή ευημερία: Οι μαθητές και οι μαθήτριες που αξιοποιούν την τεχνολογία ως εργαλείο φροντίδας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.