Έφτασαν ξημερώματα της Τετάρτης στην Κύπρο  οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, Κίμων και Ψαρά, ενώ την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρμεντ εξέδωσε οδηγία για την απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Λευκωσία: Τυπικό προληπτικό μέτρο η οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τυπική προληπτική διαδικασία που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες όταν αξιολογούνται περιφερειακές εξελίξεις χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία την επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το State Department.

1

Το συγκεκριμένο στάδιο αποτελεί το ηπιότερο επίπεδο μέτρων που μπορεί να ληφθεί. Στην πράξη δεν αφορά απομάκρυνση προσωπικού ούτε υποδηλώνει ύπαρξη οποιασδήποτε άμεσης απειλής. Απλώς παρέχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, σε μέλη οικογενειών διπλωματών ή σε περιορισμένο αριθμό μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού να αναχωρήσουν προσωρινά, εάν το κρίνουν σκόπιμο, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημείωσαν ότι το «authorized departure» διαφέρει ουσιωδώς από το στάδιο «mandatory departure», το οποίο συνεπάγεται υποχρεωτική αποχώρηση προσωπικού. «Το τελευταίο έχει εφαρμοστεί σε αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου», επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τους εταίρους της και τις αρμόδιες αρχές, ενώ η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη που να δικαιολογεί ανησυχία σε σχέση με την ασφάλεια στη χώρα», υπογράμμισαν.

Ίσραελ Κατς: «Ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα είναι σαφής στόχος για εξόντωση»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε ότι οποιοσδήποτε ηγέτης διοριστεί από το καθεστώς του Ιράν για να αντικαταστήσει τον Αλί Χαμενεΐ θα είναι «σαφής στόχος για εξόντωση».

«Οποιοσδήποτε ηγέτης διοριστεί από το ιρανικό καθεστώς τρομοκρατίας για να συνεχίσει να ηγείται του σχεδίου για την καταστροφή του Ισραήλ, την απειλή των ΗΠΑ και του ελεύθερου κόσμου και των χωρών της περιοχής, καθώς και την καταπίεση του ιρανικού λαού, θα είναι σαφής στόχος για εξόντωση», δήλωσε ο Κατζ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Δεν έχει σημασία ποιο είναι το όνομά του ή πού κρύβεται», προσθέτει.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με όλη μας τη δύναμη, μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας, για να εξουδετερώσουμε τις δυνατότητες του καθεστώτος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ιρανικό λαό να το ανατρέψει και να το αντικαταστήσει», συμπληρώνει ο Κατζ.

Έφτασαν στο νησί οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

Η Αθήνα επιβεβαιώνει έμπρακτα τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές κινήσεις των τελευταίων ετών, με τις ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» να » ενισχύουν την αεράμυνα του νησιού απέναντι στις αυξανόμενες απειλές στη Μέση Ανατολή.

Η αποστολή τους σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της υπερσύγχρονης Belharra «Κίμων», η οποία πλέον εντάσσεται ενεργά στον σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο φρεγάτες κατέπλευσαν σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου, ενώ ήδη τέσσερα ελληνικά F‑16 έχουν σταθμεύσει στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Παράλληλα, συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο, ενισχύοντας το πλέγμα αεράμυνας της περιοχής.

Παράλληλα, στην Κύπρο βρίσκονται δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών F-16, τα οποία σταθμεύουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενισχύοντας την επιτήρηση και την αποτροπή στην περιοχή.

Επίσης, Βρετανία και Γαλλία σπεύδουν να συνδράμουν στην προστασία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

 

 

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους και επιτρέποντας στο μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης και στις οικογένειές τους να αποχωρήσουν προληπτικά, λόγω αυξημένου κινδύνου ασφαλείας.

 

Η οδηγία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης των επιπέδων κινδύνου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την αποχώρηση πολιτών τους από περισσότερες από δώδεκα χώρες της περιοχής, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΗΠΑ- Ισραήλ με το Ιράν.

Νωρίτερα την Τρίτη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αυξήσει τα επίπεδα κινδύνου ασφαλείας για την Ιορδανία, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν κληθεί να αποχωρήσουν από περισσότερες από δώδεκα χώρες της περιοχής, εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.

Μετά την επίθεση με drones στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου τη Δευτέρα (2/3), και το Λονδίνο προχωρά σε άμεση ενίσχυση της παρουσίας του στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρων με δυνατότητες αντιμετώπισης drones καθώς και του αντιτορπιλικού HMS Dragon, ενός από τα πλέον προηγμένα πλοία του βρετανικού στόλου.

Ο Στάρμερ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί».

Οδηγία των ΗΠΑ για αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού τους από Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Ομάν και δύο προξενεία στο Πακιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ενέκριναν» την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού τους από την Κύπρο, όπου μια βρετανική στρατιωτική βάση επλήγη από ιρανική επίθεση τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς και από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν και επίσης από δύο αμερικανικά προξενεία στο Πακιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έδωσε την άδεια στους μη απαραίτητους εργαζομένους της αμερικανικής κυβέρνησης», καθώς και στις οικογένειές τους, «να αναχωρήσουν από την Κύπρο» λόγω κινδύνων για την ασφάλειά τους, ανακοίνωσε η εκεί αμερικανική πρεσβεία.

Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε και για τους μη απαραίτητους εργαζομένους και τις οικογένειές τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, καθώς και στα αμερικανικά προξενεία στη Λαχώρη και το Καράτσι του Πακιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως το καθεστώς της πρεσβείας του στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν δεν έχει αλλάξει.

Το Ομάν, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή στις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, έχει καλέσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα ιρανικά πλήγματα, κυρίως αυτά εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ.

Βυθίζονται οι ασιατικές αγορές

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων σχεδόν δώδεκα μηνών σημειώνουν οι ασιατικές αγορές, με τη Νότια Κορέα να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας τη σοβαρότερη πτώση από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ιράν οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πλήττοντας ορισμένες από τις αγορές που μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν στις πιο αποδοτικές διεθνώς.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific κατέγραψε απώλειες που έφτασαν έως και το 4,5%, ενώ οι μετοχές στη Νότια Κορέα κατρακύλησαν πάνω από 12%, φέρνοντας την αγορά αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε κλίμα έντονου πανικού και αυξημένης μεταβλητότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης τα στενά του Ορμούζ – «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο»

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 17 πλοία και έπληξαν σχεδόν 2.000 στόχους στο Ιράν – Νεκρή 11χρονη από πτώση θραυσμάτων στο Κουβέιτ

Ιρανικός πύραυλος έπληξε την αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ