ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ επειδή αρχικά εμπόδισε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράν.
«Ήμασταν πολύ απογοητευμένοι με τον Κιρ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Αυτό πιθανότατα δεν έχει συμβεί ποτέ πριν μεταξύ των χωρών μας», είπε, προσθέτοντας ότι «Ακούγεται σαν να ανησυχούσε για τη νομιμότητα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Στάρμερ είχε απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βρετανικές βάσεις στο Φέρφορντ στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας και στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό για επιθετικές αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νομιμότητα των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενέκρινε ένα νέο αμερικανικό αίτημα για χρήση των βάσεων για τη διεξαγωγή αυτού που περιέγραψε ως αμυντικές επιχειρήσεις που στοχεύουν ιρανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η αλλαγή στη θέση του ήρθε επειδή το Ιράν είχε εξαπολύσει «αδιάκριτες» επιθέσεις εναντίον των συμμάχων της Βρετανίας στον Κόλπο, καθώς και επειδή έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες Βρετανούς στην περιοχή.
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε νομικές συμβουλές που δικαιολογούν τη χρήση των βάσεων για αμυντικές επιχειρήσεις.
Επίσης, ένα ύποπτο drone χτύπησε μια βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι της Κύπρου, προκαλώντας ζημιές.
Σήμερα, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι αναχαιτίστηκαν δύο ακόμη drone που κατευθύνονταν προς τη βάση.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει στις ΗΠΑ μερική βοήθεια ενέχει πολιτικούς κινδύνους, ειδικά καθώς ο Στάρμερ έχει περάσει μεγάλο μέρος του έτους μέχρι σήμερα προσπαθώντας να καταστείλει τις προκλήσεις ηγεσίας εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, αναφέρει το Bloomberg.
Επiπλέο, αναζωπυρώνει την επίμονη δυσαρέσκεια για την αμφιλεγόμενη απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε σήμερα ότι η διαφορά με το Ιράκ ήταν ο περιορισμός στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επιχειρήσεις στο Ιράν.
«Δεν πρόκειται για υποστήριξη οποιονδήποτε πολιτικών ή οικονομικών ή ευρύτερων στόχων υποδομής», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.
«Υπάρχει μια σαφής διαφορά εκεί», συμπλήρωσε.
Στη συνέντευξή του στην Telegraph, ο Τραμπ επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά την απόφαση του Στάρμερ να παραχωρήσει την κυριαρχία των Νήσων Τσάγκος, όπου βρίσκεται η βάση Ντιέγκο Γκαρσία, στον Μαυρίκιο.
«Θα ήταν πολύ καλύτερα από νομικής άποψης αν απλώς διατηρούσε την κυριότητα της γης και δεν την έδινε σε άτομα που δεν ήταν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες», σημείωσε ο Τραμπ.
Διαβάστε επίσης:
Κύπρος: Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προς το Λονδίνο για τις Βρετανικές Βάσεις
Η QatarEnergy σταματά την παραγωγή LNG μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Συγκαλεί εκτάκτως την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Tanker υπό σημαία ΗΠΑ υπέστη ζημιές έπειτα από πλήγμα στον Κόλπο
- Ιρανός στρατηγός απειλεί την Κύπρο με πυραυλική επίθεση «μέχρι να εγκαταλείψουν το νησί οι Αμερικανοί»
- Διάκριση για την Eurolife FFH στα e-volution Awards 2026 για την πλατφόρμα EurolifeEnter
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.