Η παράκτια περιοχή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκε στη διάρκεια της νύχτας στο στόχαστρο σφοδρής επίθεσης με drones, με αναφορές για ζημιές σε υποδομές του λιμανιού του Ταμάν και σε δεξαμενές καυσίμων.

Η αντιαεροπορική άμυνα επιχείρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να αποκρούσει τα ουκρανικά drones που στόχευσαν την περιφέρεια Κρασνοντάρ, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Βενιαμίν Κοντρατίεφ σε ανάρτησή του στο Telegram νωρίς την Κυριακή.

1

Οι σοβαρότερες ζημιές καταγράφηκαν στον οικισμό Βόλνα, στην περιοχή Τεμριούκ, όπου βρίσκεται το λιμάνι του Ταμάν. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, επλήγησαν δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων, αποθήκες και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Στο σημείο αναπτύχθηκαν 126 στελέχη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με 34 οχήματα και μέσα για την κατάσβεση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς. Δύο άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τις αρχές.

Το λιμάνι του Ταμάν βρίσκεται σε χερσόνησο, απέναντι από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η εγκατάσταση, που είχε δεχθεί επίθεση και τον Δεκέμβριο, διακινεί πετρέλαιο, υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG), σιτηρά, λιπάσματα και άλλα φορτία.

Σε άλλο μέτωπο, η παραθαλάσσια πόλη Σότσι δέχθηκε μία από τις πιο παρατεταμένες και έντονες επιθέσεις μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέι Προσουνίν. Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν επίσης εκεί και στο χωριό Γιούροβκα, κοντά στην Ανάπα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα πλήξει ουκρανικές πόλεις και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας με νέες επιθέσεις πυραύλων cruise και βαλλιστικών, σε συνδυασμό με σμήνη drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα και θέρμανση εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών. Η Ουκρανία ανταποδίδει με επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, λιμάνια και τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης στις νότιες και παραμεθόριες περιοχές.

Την περασμένη εβδομάδα, η περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 220.000 χρήστες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έπειτα από επίθεση. Οι τοπικές αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση της παροχής ζεστού νερού στα επηρεαζόμενα νοικοκυριά, ωστόσο τα κτίρια που είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης δεν θα μπορούν να λάβουν ζεστό νερό έως το τέλος της περιόδου θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε η τοπική διοίκηση το Σάββατο. Η περίοδος αυτή συνήθως ολοκληρώνεται τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου.

Διαβάστε επίσης 

Εμανουέλ Μακρόν: Συνάντηση με τον Μόντι της Ινδίας καθώς ενισχύονται οι δεσμοί σε τεχνολογία και άμυνα

Πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία ανατρέπει το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης

Έλον Μασκ: Ποιοι τραπεζικοί κολοσσοί εξετάζουν «σχέδιο διάσωσης» μετά τη συγχώνευση xAI-SpaceX