ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μπρουνό Ρεταγιό, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και επικεφαλής του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2027, δήλωσαν πηγές κοντά του την Πέμπτη, όντας η τελευταία προσωπικότητα που δοκιμάζει την τύχη της διαδεχόμενη τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ρεταγιό αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του σε ομιλία του αργότερα την Πέμπτη. Συντηρητικός γερουσιαστής από την περιοχή Βαντέ στη δυτική Γαλλία, ο 65χρονος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 2024 έως το 2025, πρώτα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και στη συνέχεια στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού.
Επαναδιορίστηκε όταν ο νυν πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά παραιτήθηκε λίγο αργότερα, εκφράζοντας οργή για τις άλλες επιλογές του Λεκορνί στο υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό το επεισόδιο, το οποίο ώθησε επίσης τον Λεκορνί να παραιτηθεί πριν επαναδιοριστεί από τον Μακρόν, έπληξε την εικόνα του Ρεταγιό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρεταγιό αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να κερδίσει την προεδρία, αλλά επιβλέπει ένα κόμμα με ισχυρό κοινοβουλευτικό μπλοκ που πιθανότατα θα προσελκύσει έντονα τους προεδρικούς αντιπάλους – κυρίως το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό με επικεφαλής τη Μαρίν Λε Πεν – σε περίπτωση που ο Ρεταϊγιό δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Οι θέσεις του Ρεταγιό
Ο Ρεταγιό είναι σκληροπυρηνικός στο θέμα της μετανάστευσης και πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του ως υπουργός Εσωτερικών επιδιώκοντας να εντείνει τις απελάσεις και να καταπολεμήσει το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολευτεί να διακριθεί από το ακροδεξιό RN, με επικεφαλής τη Λεπέν και τον προστατευόμενό της Ζορντάν Μπαρντελά, οι οποίοι έχουν κατακτήσει ισχυρή θέση στις δημοσκοπήσεις χάρη στην εστίασή τους σε αυτά τα ζητήματα.
Από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Ρεταγιό έχει ασκήσει έντονη κριτική στην εκτελεστική εξουσία, επικρίνοντας τις παραχωρήσεις που έδωσε ο Λεκορνί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2026 και να αποφύγει την ανατροπή του.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ινδία: Αγοράζει 114 μαχητικά Rafale
Ρωσία: Ζητά επιστροφή στο σύστημα του δολαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πιερρακάκης: Υλοποιήσαμε τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Αλίμονο αν χάσουμε όλα όσα κατακτήσαμε
- Πετρέλαιο: Ισχυρές απώλειες άνω του 2% μετά τις νέες δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν
- Η Ευρώπη εκτόξευσε τον ισχυρότερο πύραυλό της με δορυφόρους της Amazon
- Βασίλης Κορκίδης: Τα 3 ευρώ δεν αρκούν για να περιορίσουν τα «μικροδέματα» τρίτων χωρών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.