Ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται κοντά στην επικύρωση σχεδίων για παύση των αυξήσεων στην παραγωγή τον Μάρτιο, ανέφεραν εκπρόσωποι ενόψει της διαδικτυακής συνεδρίασης του ομίλου την Κυριακή.

Βασικά μέλη, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, είχαν συμφωνήσει ήδη από τον Νοέμβριο να αναστείλουν την ταχεία επαναφορά της παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο, επικαλούμενα την εποχική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου.

1

Η συμμαχία έχει επαναβεβαιώσει την πολιτική αυτή στις μηνιαίες συναντήσεις της, και τρεις εκπρόσωποι δήλωσαν την Κυριακή ότι αναμένουν πως θα επιβεβαιωθεί η παύση και για τον Μάρτιο, επαναλαμβάνοντας απόψεις που εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσαν ότι δεν αναμένουν να συζητηθούν σχέδια πέραν του πρώτου τριμήνου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι εταίροι του παραμένουν στη γραμμή αυτή, ακόμη κι ενώ το ενδεχόμενο αμερικανικής δράσης κατά του μέλους του OPEC, Ιράν, οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έφτασαν την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό τεσσάρων μηνών στα 71,89 δολάρια το βαρέλι, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη να συνάψει πυρηνική συμφωνία ή να αντιμετωπίσει στρατιωτικά πλήγματα.

Ο ΟΠΕΚ+ και οι εταίροι του συχνά αντιδρούν με επιφυλακτικότητα σε κλιμακούμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, συνήθως αναμένοντας πρώτα αλλαγές στις πραγματικές προμήθειες πριν αναλάβουν δράση.

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ είχαν επαναφέρει γρήγορα την παραγωγή τους πέρυσι, σε μια εμφανή προσπάθεια να ανακτήσουν το μερίδιό τους στις παγκόσμιες αγορές, αλλά στη συνέχεια συμφώνησαν τον Νοέμβριο να παγώσουν περαιτέρω αυξήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η απόφαση αυτή έχει εν μέρει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Παρότι πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν τη δημιουργία σημαντικού πλεονάσματος προσφοράς, οι τιμές έχουν στηριχθεί από την αναταραχή στο Ιράν και τις διαταραχές στην παραγωγή του Καζακστάν, επίσης μέλους της συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης:

Παπασταύρου: «Από σήμερα το πορτοκαλί τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών

Η Ρωσία θα επιτρέψει τις εξαγωγές βενζίνης για τους παραγωγούς καυσίμων έως τον Ιούλιο