ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη διατήρηση των βασικών της επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (3,5% – 3,75%) αποφάσισε η επιτροπή FOMC της FED, στην πρώτη της συνεδρίαση για το 2026. Η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία, καθώς οι Stephen I. Miran και Christopher J. Waller ήταν υπέρ της μείωσης κατά 25 μβ.
Στην ανακοίνωσή της η FED αναφέρει:
«Οι διαθέσιμοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Οι αυξήσεις στην απασχόληση παραμένουν χαμηλές, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει παρουσιάσει ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης. Ο πληθωρισμός παραμένει σε σχετικά αυξημένα επίπεδα.
Η Επιτροπή επιδιώκει την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% σε βάθος χρόνου. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές παραμένει αυξημένη. Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους και για τις δύο πτυχές της διττής της εντολής.
Στο πλαίσιο της στήριξης των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3-1/2% έως 3-3/4%. Κατά την εξέταση της έκτασης και του χρονισμού τυχόν περαιτέρω προσαρμογών στο εύρος-στόχο του επιτοκίου, η Επιτροπή θα αξιολογεί προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών και την ισορροπία των κινδύνων. Η Επιτροπή παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη στήριξη της μέγιστης απασχόλησης και στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των νέων πληροφοριών στις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής, εφόσον ανακύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό και το διεθνές περιβάλλον.
Υπέρ της απόφασης για τη νομισματική πολιτική ψήφισαν οι Jerome H. Powell (Πρόεδρος), John C. Williams (Αντιπρόεδρος), Michael S. Barr, Michelle W. Bowman, Lisa D. Cook, Beth M. Hammack, Philip N. Jefferson, Neel Kashkari, Lorie K. Logan και Anna Paulson. Κατά της απόφασης ψήφισαν οι Stephen I. Miran και Christopher J. Waller, οι οποίοι προτιμούσαν τη μείωση του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Metlen: Τα πυρομαχικά τελείωσαν, έρχεται η συντριβή των υποτιμητών με τιμή στόχο τα €100 από το απόλυτο play του ΧΑ
- Τρίκαλα: Συλλογική ευθύνη και μηχανισμοί αθώωσης
- Austriacard: Τι κρύβει το ράλι στη μετοχή και τα…πετροδόλαρα
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει πριν το developed market του MSCI και τι θα συμβεί στο ταμπλό μετά – Τα παραδείγματα άλλων αγορών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.