ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στόχευσε μέλη της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ εξακολουθεί να εξαπολύει τακτικά πλήγματα στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι το ισλαμιστικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που εφαρμόστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2024 και έβαλε τέλος σε εχθροπραξίες ενός έτους, στο περιθώριο του πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ διατηρεί επίσης δυνάμεις σε πέντε θέσεις του νοτίου Λιβάνου τις οποίες θεωρεί στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χτυπήθηκαν ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι στην πόλη Γιάτερ, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αρχικά ότι «έπληξε έναν τρομοκράτη της Χεζμπολάχ στη ζώνη του Γιάτερ» και πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι «έπληξε έναν άλλον τρομοκράτη της Χεζμπολάχ» στην ίδια ζώνη.
Σήμερα εξάλλου, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι στρατιώτες ανακάλυψαν και διέλυσαν «ένα ισραηλινό κατασκοπευτικό μηχανισμό» στο Γιαρούν, μια άλλη κοινότητα κοντά στα σύνορα.
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, ο Λίβανος έχει δεσμευτεί να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ και να διαλύσει μέχρι τα τέλη του έτους όλες τις στρατιωτικές υποδομές της μεταξύ των συνόρων με το Ισραήλ και του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα βορειότερα. Το Ισραήλ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του ισραηλινού στρατού και κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι επανεξοπλίζεται. Η οργάνωση απορρίπτει τις εκκλήσεις να καταθέσει τα όπλα.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ που επισκέφθηκε σήμερα το Ισραήλ κατηγόρησε και αυτός τη Χεζμπολάχ ότι επανεξοπλίζεται. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να κατασκευάσει περισσότερα όπλα (…) Αυτό δεν είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα» ανέφερε σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξαν τα διόδια στην Τραγάνα, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στη Βόρεια Ελλάδα
Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη
Φλόριντα: Νέα συνάντηση του Ουκρανού διαπραγματευτή με τους Αμερικανούς για το σχέδιο ειρήνευσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.