Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων, πρόεδρος της οποίας είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, διαμαρτύρεται  για τον αποκλεισμό της πρότασης του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies από τα προγράμματα που προωθεί η Ελλάδα προς χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού SAFE. 

Η ONEX, σύμφωνα με όσα διέρρευσε η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων,  κατέθεσε πλήρη φάκελο, απολύτως σύμφωνο με τις οδηγίες της ΓΔΑΕΕ και τα κριτήρια του SAFE.

1

Ωστόσο, η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε στην επικαιροποιημένη λίστα των 25 προγραμμάτων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που στάλθηκε στα Γενικά Επιτελεία.

Επισημαίνεται ότι η  πρόταση του ελληνικού ομίλου αφορούσε τρεις κατηγορίες πλοίων που το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη αναγνωρίσει ως απαραίτητες για τα επόμενα χρόνια: Τα Ταχέα Περιπολικά Κρούσης (ΤΠΚ), τα Modular πλοία, από OPV έως Multi Mission Corvette και τις Κανονιοφόρους.

Σύμφωνα, πάντα  με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η ΕΕΝ, η ναυπήγηση δύο κορβετών αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, με 70% ελληνική συμμετοχή, θα παρήγαγε 700 εκατ. ευρώ εγχώριας παραγωγής και συνολική επίδραση στο ΑΕΠ έως και 5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 500 άμεσες και περίπου 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η ΕΕΝ, διατυπώνει με διαρροή πληροφοριών τα εξής:

«Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ΕΕΝ, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα:

·        Για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης και αξιολόγησης;

·        Γιατί δεν υπήρξε επικοινωνία από ΓΔΑΕΕ και ΓΕΝ προς την ΕΕΝ και την ONEX;

·        Γιατί η πρόταση δεν καταγράφηκε ως επιλογή για άλλα κράτη–μέλη;

·        Ενημερώθηκε το ΚΥΣΕΑ για την υποβολή της πρότασης;

·        Γιατί η Βουλή δεν έλαβε γνώση μιας πρότασης που είχε παρουσιαστεί δημόσια;

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει μακρά και τεκμηριωμένη ιστορία ναυπήγησης πολεμικών μονάδων, από ΤΠΚ και αρματαγωγά μέχρι φρεγάτες, υποβρύχια και το πλοίο γενικής υποστήριξης “Προμηθεύς” και θεωρεί αδικαιολόγητο το να αγνοείται η εγχώρια δυνατότητα σε μια ευρωπαϊκή διαδικασία που αποσκοπεί ακριβώς στη βιομηχανική ενδυνάμωση των κρατών–μελών.

Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για όλες τις θεσμικές κινήσεις που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η σωστή τήρηση των διαδικασιών και η προστασία της εγχώριας αμυντικής παραγωγής, την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμο εθνικό κεφάλαιο».

Διαβάστε επίσης

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συνάντηση με τον ομογενή επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη

Γιάννης Βρέντζος: Η Alter Ego Media αντιπροσωπεύει το νέο επενδυτικό αφήγημα στο ΧΑ

Prodea: Προσύμφωνο με την Εθνική Τράπεζα για την πώληση 100 ακινήτων έναντι 510,7 εκατ. ευρώ