Η L’Oréal δεν είχε σχολιάσει έως τώρα κάποιο σενάριο εξαγοράς του ιταλικού κολλοσού. Αυτή η σιωπή άφηνε χώρο για εικασίες ότι πίσω της κρυβόταν προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός.
Η διεθνής αγορά και οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αναμένοντας την επόμενη κίνηση που ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τον χάρτη του κλάδου πολυτελείας και τη μοίρα του Armani.
Για πρώτη φορά από τον θάνατο του Giorgio Armani, η L’Oréal, και ειδικότερα, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου ομορφιάς, Christophe Babule, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια άτυπης συζήτησης με αναλυτές, ανέφερε πως η L’Oréal θα εξετάσει «σίγουρα» την απόκτηση μεριδίου στην ιταλική εταιρεία μόδας Giorgio Armani, και ότι θα αρχίσει να εργάζεται για αυτή την πιθανότητα μάλιστα «πολύ σύντομα».
Ο σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ζήτησε στη διαθήκη του οι κληρονόμοι του να πουλήσουν σταδιακά το εμπορικό σήμα μόδας που ίδρυσε πριν από 50 χρόνια ή να επιδιώξουν την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο.
Η διαθήκη ορίζει ότι οι κληρονόμοι του πρέπει να πουλήσουν το 15% των μετοχών του ιταλικού οίκου μόδας εντός 18 μηνών, δίνοντας προτεραιότητα στον γίγαντα των πολυτελών προϊόντων LVMH, στον κολοσσό των καλλυντικών L’Oréal, στον ηγέτη στον τομέα των γυαλιών EssilorLuxottica ή σε άλλο όμιλο «παρόμοιας εμβέλειας».
Μετά την αποκάλυψη ότι η διαθήκη του Giorgio Armani προβλέπει πώληση μεριδίου της αυτοκρατορίας του ή ακόμη και εισαγωγή της εταιρείας των 2,4 δισεκατομμυρίων στο χρηματιστήριο (IPO), ο όμιλος L’Oréal φαίνεται να είναι ο αγοραστής με το μεγαλύτερο κίνητρο.
Η διαθήκη αναφέρει ρητά τρεις πιθανούς, επιθυμητούς αγοραστές: LVMH, EssilorLuxottica και L’Oréal. Από την πλευρά του Armani, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο καθένας από τους τρεις θα μπορούσε να αποτελέσει κατάλληλο διάδοχο. Ωστόσο, η L’Oréal είναι ίσως ο πιο «πεινασμένος» διεκδικητής.
Γιατί η L’Oréal;
Η συνεργασία της L’Oréal με τον οίκο Armani έχει ήδη εδραιωθεί και αποφέρει στον όμιλο L’Oréal ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης των προϊόντων ομορφιάς Armani Beauty.
Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η άδεια ανάπτυξης και διανομής των προϊόντων ομορφιάς Armani Beauty, που ανανεώθηκε το 2018 και ισχύει έως το 2050, ανήκει στον όμιλο L’Oréal.
Με προϊόντα μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος και best sellers αρώματα, όπως τα Emporio Armani και Stronger For You, δεν είναι τυχαίο ότι η σειρά Armani Beauty αποτελεί, μαζί με τα προϊόντα ομορφιάς YSL, το κόσμημα στο στέμμα του ομίλου L’Oréal.
Στρατηγικό προβάδισμα
Η L’Oréal έχει ήδη επενδύσει, και μάλιστα πρόσφατα, σε άδειες για την ανάπτυξη και διανομή προϊόντων ομορφιάς για άλλους οίκους πολυτελείας όπως Prada, Miu Miu και τα επερχόμενα Jacquemus.
Ωστόσο, τα Armani Beauty και YSL Beauté παραμένουν τα αστέρια της. Η βαθιά σχέση μεταξύ L’Oréal και Armani ενισχύεται και εδραιώνεται περαιτέρω με τις στρατηγικές επιλογές φρέσκων και νέων προσώπων, όπως η Sydney Sweeney και η Sadie Sink, ως αντιπρόσωποι που δίνουν νεανικό χαρακτήρα στην εικόνα του Armani Beauty.
Παρελθοντικές εξαγορές που χάραξαν την πορεία
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια κίνηση. Υπάρχει η τάση όταν οι κολοσσοί ομορφιάς αντιμετωπίζουν σοβαρό ρίσκο να χάσουν ένα πολύτιμο μέρος της γκάμας των προϊόντων τους, που ανήκει σε οίκο μόδα, να αγοράζουν τον ίδιο τον οίκο μόδας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Puig που αγόρασε τον Dries Van Noten και η Estée Lauder, με την αγορά του Tom Ford έναντι 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2023.
H L’Oréal δεν βρίσκεται απλώς μπροστά σε μια ακόμη επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά σε μια καμπή ικανή να αναδιαμορφώσει σημαντικά τον χάρτη της πολυτέλειας. Αν επιλέξει να κινηθεί, το στοίχημα δεν θα είναι μόνο η εξαγορά ενός ιστορικού οίκου, αλλά η ανάληψη της κληρονομιάς του Giorgio Armani και η διαμόρφωση του επόμενου κεφαλαίου της. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα, θα καθορίσει το μέλλον του κλάδου.
Διαβάστε επίσης:
L’Oréal: Επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής στη Γαλλία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΥΠΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για απασχόληση 150 πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ»
- Λάουρα Κοβέσι: Αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Αναλαμβάνει ο Αντρές Ρίτερ
- ΟΠΕΚΕΠΕ- Μπουνάκης: Αδήλωτες δημόσιες εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα, μέσω του ΚΥΔ της Proactive ΑΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,2% η ανεργία το γ’ τρίμηνο