ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκτός ΕΛΤΑ οδηγείται ο Γρηγόρης Σκλήκας. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews είναι θέμα χρόνου να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την παραίτηση – αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου. Κάτι που οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα γίνει γύρω στις 12.30.
Επίσης, προσωρινά θα αναλάβει να «τρέξει» τα ΕΛΤΑ, επί της ουσίας να έχει την αρμοδιότητα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μέχρι να αναλάβει νέος CEO.
Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου εδώ και χρόνια.
H σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το «αντάρτικο» των γαλάζιων βουλευτών έβγαλε και την είδηση για την αποπομπή Σκλήκα.
Μετά το χθεσινό σφυροκόπημα του CEO των ΕΛΤΑ από δεκάδες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τον Σκλήκα. Υπήρξε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του λουκέτου των 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, στην κάκιστη επικοινωνιακή διαχείριση που έκανε και που οδήγησε σε σφοδρές αντιδράσεις τόσο κατοίκων της περιφέρειας όσο και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Γρηγόρης Σκλήκας βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά και προσπαθούσε να εξηγήσει το πλάνο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ. Ωστόσο, η βασική κατηγορία των βουλευτών ήταν ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς καμιά ενημέρωσή τους και μάλιστα πήγε να εφαρμοστεί ένα σχέδιο με την μορφή τελεσιγράφου. Δηλαδή μέσα σε 3 ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση να κλείσουν και τα καταστήματα.
Από τον σάλο που προκλήθηκε πήραν πίσω την απόφαση για τα υποκαταστήματα της περιφέρειας, με αναστολή για 3 μήνες της εφαρμογής του σχεδίου. Ωστόσο το κακό για την κυβέρνηση είχε γίνει και ο CEO των ΕΛΤΑ ήταν «κόκκινο πανί» για όλους.
Χθες, μάλιστα βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση του κ. Σκλήκα τονίζοντας ότι πήρε αποφάσεις χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν. Στις 5 ώρες που κράτησε η τηλεδιάσκεψη ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες κατά του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να κρατηθεί στη θέση του έπειτα από όλα αυτά.
Βουλευτές όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε σε έντονο ύφος στον κ. Σκλήκα «πάρτε το πίσω. Μας ακυρώσατε τα μέτρα της ΔΕΘ. Δώστε λύση. Οχι μασάζ . Πώς θα ζητήσουμε ψήφο στον κόσμο; Θα τους λέμε ψηφίστε μας να σας κλείσουμε;»
Φανερά ενοχλημένος, έθεσε ζήτημα απουσίας του υπουργού από τον δημόσιο διάλογο: «Δεν είναι δουλειά μας να επικοινωνούμε τις αποφάσεις άλλων», τόνισε, βρίσκοντας άμεση στήριξη από τους Χρήστο Στεφανάδη και Βασίλη Γιόγιακα, που επανέλαβαν σε επιτακτικό ύφος το σύνθημα «Πάρτε το πίσω!».
Παρά τις προσπάθειες του Δ. Παπαστεργίου να ρίξει τους τόνους και να δηλώσει πως δεν έχει «ουσιαστική αρμοδιότητα» στα του Οργανισμού, οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών δεν κάμφθηκαν. Οι βουλευτές ήθελαν απαντήσεις και ξεκάθαρες λύσεις.
Η Μαρία Συρεγγέλα, είπε προς τον κ. Σκλήκα πως «η διοίκηση έλεγε άλλα σε συνέντευξη τύπου για τα ΕΛΤΑ πριν 2 χρόνια» ενώ επέμεινε «ποιες είναι οι ευθύνες οι δικές σας για τη σημερινή κατάσταση των ΕΛΤΑ; Δεν γνωρίζατε για τη μείωση του επιστολικού έργου; Τι κάνατε για αυτό;».Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη δική του τοποθέτηση είπε αιχμηρά πως «κύριοι έχουμε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όχι τεχνοκρατική δημοκρατία».
Ο Γιάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα δεν έκρυψε την αγανάκτησή του: «Δεν αντέχω άλλο να με βρίζουν. Να υπάρξουν παραιτήσεις τώρα!» είπε, με το ύφος του ανθρώπου που κουράστηκε να μαζεύει τα σπασμένα αποφάσεων που λαμβάνονται «εν κρυπτώ». Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε έντονο ύφος, ζήτησε εξηγήσεις: «Να μας πει ο κ. Σκλήκας ποιον ενημέρωσε και πότε για το ξαφνικό λουκέτο». «Ο Σκλήκας είναι αλαζόνας. Πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις» τόνισε βουλευτής Μάρκος Καφούνος.
Στα κάγκελα ήταν και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης που ζήτησε να μάθει ποιος έχει την ευθύνη για την σύσκεψη. «Εκλαμβάνω πως όποιος πάει να καλύψει την αχρηστία του, φοράει το κοστούμι του τεχνοκράτη. Δεν έχουν την τσίπα να παραιτηθούν» δήλωσε τονίζοντας πως «Είναι άχρηστοι».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σον Ντάφι: Έρχεται «γενικευμένο χάος» στην εναέρια κυκλοφορία αν συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα το shutdown
- Βέλγιο: Έκλεισε προσωρινά το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αφού θεάθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή
- Εμανουέλ Μακρόν: Αποφυλακίστηκαν, ύστερα από τριάμισι χρόνια, δύο Γάλλοι που κατηγορούνταν για κατασκοπεία
- Βάντεφουλ (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ταυτίζομαι με τις απόψεις του Μερτς για τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων