Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε την Πέμπτη για πρώτη φορά στην ιστορία της κείμενο που υπέβαλε ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Έστω και με μία ψήφο διαφορά, οι βουλευτές ενέκριναν μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει συμφωνία του 1968 με την Αλγερία η οποία διευκολύνει την μετανάστευση Αλγερινών στη Γαλλία.

1

Υπέρ ψήφισαν 185 βουλευτές από τη Δεξιά και το Κέντρο (μεταξύ τους 17 βουλευτές του Horizons, του κεντροδεξιού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ) και κατά 184 βουλευτές κυρίως από την Αριστερά.

Στο παρελθόν, ακόμη και ο επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, ζήτησε την κατάργηση της συμφωνίας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας. Ο Ατάλ απουσίαζε κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης και μόνο 30 από τους 92 βουλευτές του κόμματος του Μακρόν ψήφισαν κατά του κειμένου. Οι υπόλοιποι απουσίαζαν.

Η υπερψήφιση θέτει ερωτήματα σχετικά με τον κίνδυνο κανονικοποίησης του ακροδεξιού κόμματος, επισημαίνει το Politico.

Είναι σε κάθε περίπτωση μια σημαντική συμβολική νίκη για το κόμμα της Λεπέν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν απομονωμένο από τους κεντρώους και αριστερούς βουλευτές λόγω της λεγόμενος «υγειονομικής ζώνης», ενός άγραφου κανόνα που τους εμποδίζει να συνεργάζονται με την Ακροδεξιά.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα

Νετανιάχου: Η Χαμάς θα αφοπλιστεί και αν δεν το κάνουν οι ξένες δυνάμεις, θα το κάνουμε εμείς

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Ένας στους δύο Αμερικανοί λένε «όχι» στα σχέδια Τραμπ για την τεράστια αίθουσα χορού