ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια εσωτερική «μάχη εξουσίας» στην κορυφή της Novo Nordisk, της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας που ανέδειξε το Wegovy, έφερε στο φως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει: πώς να επανακτήσει ηγετική θέση στη μαζική αγορά αδυνατίσματος των ΗΠΑ, απέναντι στην ανερχόμενη ανταγωνίστρια Eli Lilly και τις φθηνότερες απομιμήσεις.
Την Τρίτη, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, το Ίδρυμα Novo Nordisk, παρενέβη αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να επαναπροσανατολίσει τη στρατηγική προς τις ΗΠΑ — την πιο προσοδοφόρα αγορά στον κόσμο για φάρμακα απώλειας βάρους.
Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ., πρώην CEO Lars Rebien Sorensen, τόνισε πως η αγορά των ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε δυναμική και προσανατολισμένη στον καταναλωτή, κάτι που το προηγούμενο συμβούλιο άργησε να αντιληφθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παραγωγή φαρμάκων GLP-1, όπως το Wegovy, σε μαζική κλίμακα και με ανταγωνιστικό κόστος, θα αποτελέσει το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στροφή στην απευθείας διάθεση στον καταναλωτή
Η Eli Lilly προηγείται ήδη σε αυτό το πεδίο, καθώς ήταν η πρώτη που διέθεσε το φάρμακο Zepbound μέσω της δικής της πλατφόρμας LillyDirect, απευθείας στον Αμερικανό καταναλωτή. Η Novo Nordisk αντέδρασε φέτος με τη δική της πλατφόρμα NovoCare, ωστόσο μια συνεργασία με την telehealth εταιρεία Hims & Hers κατέρρευσε με σκάνδαλο τον Ιούνιο.
Η αλλαγή στο Δ.Σ. περιλαμβάνει και την ένταξη στελεχών με εμπειρία στον τομέα του λιανεμπορίου και της καταναλωτικής συμπεριφοράς, όπως η Helena Saxon από το Δ.Σ. της H&M και η Sobi, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αυτοπληρούμενη κατηγορία (self-pay market), δηλαδή καταναλωτές που πληρώνουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Online αγορές
Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αγοράζουν φάρμακα αδυνατίσματος όπως το Wegovy από online πλατφόρμες υγείας, που προσφέρουν εκπτώσεις, διατροφικές οδηγίες και ευκολότερη πρόσβαση, παρακάμπτοντας παραδοσιακά κανάλια όπως φαρμακεία ή ιατρούς. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί πίεση για αλλαγές στο εμπορικό μοντέλο.
Αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ότι η πλήρης είσοδος της Novo στη λιανική αγορά αποτελεί πλέον μονόδρομο, με την αύξηση ασφαλιστικής κάλυψης, την πίεση για χαμηλότερες τιμές και την επέκταση στην Medicare να είναι απαραίτητα βήματα για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Wall Street.
Διαβάστε επίσης
ΡΑΑΕΥ: Επί της αρχής θετική στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων – Οι θέσεις της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Τα 9 χρόνια του Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα, τα γενέθλια και οι στόχοι του για την 5ετία 2026-2030
- Σ. Θεοχάρης (πρόεδρος ΕΔΑΕ): «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της ειδικότητας και της Δημόσιας Υγείας»
- Αποκλειστικό: Όλο το παρασκήνιο για την παραίτηση των 13 στον ΕΟΔΥ – Η επιστολή “φωτιά” της 7ης Ιανουαρίου
- Βασιλική Τραούδα: Από διοικήτρια του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, νέα Πρόεδρος στον ΟΣΕΘ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.