ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mητσοτάκης από Αττικον: Μέσα στο 2026, θα μπορούμε να μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάταξη υποδομών υγείας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ
Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων εργαστηρίων του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» παρευρέθηκε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η νέα μονάδα έχει αναβαθμιστεί σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και αισθητικής, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον Αθανάσιο Μαρτίνο για τη δωρεά, στον διευθυντή της μονάδας για τη σημαντική συμβολή του, καθώς και στον πρώην διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων, Μανώλη Παπασάββα και τον σημερινό διοικητή Αναστάσιο Μίχα, «που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στην εξέλιξη των εργασιών».
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός αναφέρει ότι «πριν από μερικά χρόνια υπήρχε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κλεισίματος του Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. Σήμερα, χάρη στις προσλήψεις προσωπικού, στις προκηρύξεις για νέες θέσεις, αλλά και στα επιπλέον χειρουργικά κρεβάτια που λειτουργούν, εγκαινιάζουμε τις νέες εγκαταστάσεις που ανακαινίστηκαν με τη δωρεά του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη κ. Αθανασίου Μαρτίνου».
Πριν από μερικά χρόνια εδώ στο X γινόταν χαμός, διότι υπήρχε η ανησυχία ότι θα έκλεινε το Παιδοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Σήμερα μετά από πολλές προσλήψεις που κάναμε στο τμήμα αυτό, προκυρήξεις που τρέχουν για νέες προσλήψεις, επιπλέον χειρουργικά… pic.twitter.com/8f7TKscOpF
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) October 14, 2025
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «η αναβάθμιση του τμήματος περνάει συχνά απαρατήρητη, αλλά έτσι είναι η πολιτική. Εγώ είμαι ικανοποιημένος που εκπληρώνουμε το καθήκον μας και ευχαριστώ τη διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και τον κ. Μαρτίνο για τη σημερινή δωρεά».
Το Καρδιολογικό Τμήμα του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά» αποτελεί το μοναδικό Παιδοκαρδιολογικό και Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Ε.Σ.Υ. που λειτουργεί εντός Παιδιατρικού Νοσοκομείου και ανακαινίστηκε με δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει χώρους συνολικής έκτασης 460 τ.μ. και ξενοδοχειακό εξοπλισμό αξίας 570.000 ευρώ.
Σήμερα, το Αιμοδυναμικό εργαστήριο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό Αγγειογράφο, τρεις υπερηχοκαρδιογράφους, αίθουσα ανάλυσης Holter, χώρους απλής και αναπνευστικής κόπωσης, χώρο ανάνηψης για καθετηριασμούς, τρία ιατρεία, αίθουσα συσκέψεων και σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται 7.500 καρδιολογικές εκτιμήσεις με υπερηχοκαρδιογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα, τοποθετούνται 850 Holter 24ωρης καταγραφής, διενεργούνται 150 δοκιμασίες κόπωσης και 150 καθετηριασμοί καρδιάς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι θεραπευτικοί. Στην καρδιολογική κλινική γίνονται πάνω από 300 εισαγωγές και εκτελούνται 90 καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.
Οι δηλώσεις
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη εκφράζω τα θερμά μου ευχαριστήρια προς τον κ. Θανάση Μαρτίνο για τη γενναιόδωρη δωρεά του προς το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία». Χάρη στη δική του προσφορά, τα εργαστήρια του Καρδιολογικού Τμήματος του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά» ανακαινίστηκαν πλήρως, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε επίπεδο αντάξιο των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών κέντρων. Η Πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά τέτοιες πράξεις κοινωνικής ευθύνης, που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και προάγουν την ελπίδα και τη φροντίδα για τα παιδιά μας».
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:
«Σήμερα σηματοδοτείται μια σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κυρίως εκείνων που παρέχουμε στα παιδιά μας με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Θανάση Μαρτίνο για την έμπρακτη υποστήριξή του. Πρόκειται για μια δωρεά που ενισχύει τις υποδομές, προάγει την καινοτομία και την ποιότητα φροντίδας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση που σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν. Βούλησή μας είναι ένα ισχυρό, σύγχρονο και προσβάσιμο ΕΣΥ, όπου κάθε παιδί θα λαμβάνει υψηλού επιπέδου φροντίδα ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης».
Ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία» & «Π. & Α. Κυριακού» Τάσος Μίχας δήλωσε:
«Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εργαστηρίων του Καρδιολογικού Τμήματος του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά», του μοναδικού Παιδοκαρδιολογικού και Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Ε.Σ.Υ. που λειτουργεί σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο υποστηριζόμενο από όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες. Ένα εργαστήριο, που χάριν της γενναιόδωρης προσφοράς του ευπατρίδη κ. Θανάση Μαρτίνου, έγινε εφάμιλλο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθεια
Μια σημαντική δωρεά που έγινε κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες “Η Αγία Σοφία” εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και ικανοποίηση για την ανακαίνιση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, του Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κ. Αναστασίου Μίχα και του μεγάλου δωρητή κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Στην τελετή παρέστη και ο Πρόεδρός μας, κ. Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, που αποτελούν την ψυχή του Συλλόγου μας.
Η συγκεκριμένη δωρεά και ανακαίνιση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) συνολικής αξίας 570.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ με επιστολή που αποστείλαμε στις 28 Αυγούστου 2022, ύστερα από σχετική ενημέρωση για την αναγκαιότητα αυτού του έργου που είχαμε από τον Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος και Συντονιστή Διευθυντή του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.
Η ανακαίνιση αφορά πλήρη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση χώρων συνολικής έκτασης 460 τ.μ., που περιλαμβάνουν τον χώρο του νέου, υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, τα ιατρεία, τον χώρο υπερηχοκαρδιογράφων, την αίθουσα ανάνηψης, την αίθουσα ανάλυσης Holter, τον χώρο κόπωσης και αναπνευστικής κόπωσης, καθώς και σύγχρονο ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ετησίως εξετάζονται στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. περί τα 7.500 παιδιά, ενώ πραγματοποιούνται όλων των τύπων διαγνωστικοί αλλά και θεραπευτικοί-επεμβατικοί καθετηριασμοί σε νεογνά, βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά με συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες.
Ο Σύλλογός μας εκφράζει τις πιο θερμές του ευχαριστίες προς τον ευπατρίδη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους καθώς και προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη συνεργασία και τη στήριξη στην υλοποίηση του έργου.
Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Υγείας να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα αυτή τη σημαντική προσφορά, διασφαλίζοντας την μόνιμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. μέσω των αναγκαίων προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και της συνεχούς ενίσχυσης των υποδομών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την υπογραφή της αυτονομίας της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) στους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και πλήρης ανάπτυξη του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογός μας δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα του για μόνιμη λειτουργία και συνεχή αναβάθμιση του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Ε.Σ.Υ., που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εξυπηρετεί χιλιάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λιθουανία: θα υπερβεί το όριο του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα
- Στέφανος Γκίκας: «Στηρίζουμε την Πράσινη Μετάβαση της Ναυτιλίας, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της aνταγωνιστικότητας της»
- ΕΧΑΕ: «Δίκαιο και εύλογο» το τίμημα της δημόσιας πρότασης από την Euronext
- Apple: Παρουσιάζει τα iPad Pro, Vision Pro και MacBook Pro με το νέο τσιπ M5
