Την πρόθεσή του να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ακόμη και στον τομέα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικοί παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις φτάνει σε «ιστορικά επίπεδα».

Αναφερόμενος στις κοινές ναυτικές ασκήσεις Τουρκίας–Αιγύπτου μετά από 13 χρόνια, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών «συγκεκριμένο δείκτη» του ρόλου που επιθυμεί να παίξει η Άγκυρα στην περιοχή. «Θα λάβουμε το μερίδιό μας από τους πόρους της Μεσογείου και θα συνεργαστούμε με βάση το αμοιβαίο όφελος – το λεγόμενο καζάν-καζάν», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

1

Αναφορικά με την πιθανότητα συμφωνίας με το Κάιρο παρόμοιας με εκείνη που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τη Λιβύη, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ή λεπτομέρειες. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον προχωρήσει, ενδέχεται να έχει συνέπειες για τις περιφερειακές ισορροπίες και να επηρεάσει τις σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με το Ισραήλ.

Στο θέμα της Κύπρου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας υπέρ της λύσης δύο κρατών, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πρόταση για ομοσπονδία. «Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει για εμάς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν ποτέ να είναι μειονότητα στο νησί. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών», είπε, προσθέτοντας πως «ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε τέλος και στις επικείμενες εκλογές στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν «τη σωστή και πιο κατάλληλη επιλογή».

 

Διαβάστε επίσης 

Κομισιόν: Εξασφάλισε ανώτατο όριο 15% στους δασμούς των ΗΠΑ για τα φαρμακευτικά προϊόντα

EKT: Οι καταναλωτές προβλέπουν άνοδο των τιμών στο 2,8% το 2026 – Φρένο σε νέες μειώσεις επιτοκίων

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στους στόχους υγείας του ΠΟΥ