ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεραμέως στους FT για το Rebrain Greece: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η ίδια χώρα με εκείνη από την οποία έφυγαν – mononewsTV
Την προσπάθεια επιστροφής γιατρών όλων ειδικοτήτων από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως με την 5η κατά σειρά δράση εξωστρέφειας «Rebrain Greece» που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι φορείς του ιατρικού κλάδου στη χώρα, με στόχο να προσφέρουν δεκάδες θέσεις εργασίας σε Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στο πλευρό του υπουργείου συντάσσονται κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα όπως το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center του Ομίλου Ημιθέα, ο Όμιλος ΙΑΣΩ, το Ιατρικό Αθηνών, το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, το ΥΓΕΙΑ και το Metropolitan Hospital. Η συμμετοχή τους δίνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται πια στην καταγραφή του brain drain αλλά οργανώνει συστηματικά το «brain regain», δημιουργώντας γέφυρες για την επιστροφή επιστημόνων που είχαν αναζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.
Η δράση στη Νέα Υόρκη συνδέεται άμεσα με τη θεσμική παρέμβαση που υλοποιήθηκε πρόσφατα, με την οποία αναγνωρίζονται πλέον άμεσα οι τίτλοι ειδικότητας των γιατρών που έχουν ολοκληρώσει σπουδές και εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πρότινος, όσοι επέστρεφαν στη χώρα μας χρειάζονταν έως και δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης, γεγονός που λειτουργούσε αποτρεπτικά. Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προβλέπει ότι οι γιατροί θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και, εφόσον διαθέτουν σε ισχύ το πιστοποιητικό «Board Certification» από το American Board of Medical Specialties, να αναγνωρίζεται αυτόματα η ειδικότητά τους.
Η εξέλιξη αυτή καλύπτει μια πάγια διεκδίκηση της ιατρικής κοινότητας και συνιστά υλοποίηση δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε συνδυασμό με το Rebrain Greece, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει πίσω πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.
Η ανάγκη είναι εμφανής. Από το 2007 και μετά, περισσότεροι από 22.000 γιατροί έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη επαγγελματική και οικονομική προοπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την τελευταία δεκαετία έφυγαν πάνω από 12.000 γιατροί, με κατευθύνσεις κυρίως προς την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Κύπρο. Αντίθετα, οι επιστροφές παραμένουν περιορισμένες, με μόλις 772 γιατρούς να έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι η εκδήλωση στη Νέα Υόρκη αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανάδειξης των σπουδαίων επαγγελματικών ευκαιριών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας». Όπως σημειώνει, «κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από τον ιατρικό και τον κατασκευαστικό κλάδο έως τη φαρμακοβιομηχανία, την πληροφορική, την ενέργεια και τον τουρισμό».
Η στρατηγική της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά επεκτείνεται και στο οικονομικό πεδίο. Για όσους Έλληνες αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ισχύει η μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο οικονομικό βάρος των πρώτων ετών επανένταξης.
Παράλληλα, για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές θεσπίστηκαν ετήσια επιδόματα και πριμ, ενώ σε ειδικότητες που βρίσκονται σε έλλειψη, όπως η Γενική Ιατρική και η Εσωτερική Παθολογία, προβλέπεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, στην αρχή και με την ολοκλήρωση της ειδικότητας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η πολιτεία εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει έμπρακτα στις αιτίες που τροφοδότησαν τη φυγή επιστημόνων. Το brain drain μπορεί να μηδενιστεί δύσκολα, ωστόσο οι συνθήκες διαμορφώνονται ώστε να αντιστραφεί η τάση. Σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, το Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο πατρίδα καταγωγής αλλά και χώρα με δυνατότητες προοπτικής και εξέλιξης.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ στηρίζουν το εμπόριο
Όλη η διαδικασία για την επιστροφή ενοικίου τον Νοέμβριο – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ
Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε στις Π.Ε Ευρυτανίας και Φθιώτιδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
