Να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια και να σταματήσουν τις εισαγωγές αυτές έως τα τέλη του 2026 ζητά η Πολωνία από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και δηλώνει ότι θα τους προσφέρει βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Μίλος Μότικα.

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, που συνεχίζουν να αγοράζουν ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία αφότου άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

1

«Απευθύνω έκκληση προς εσάς να συμφωνήσετε σε ένα κοινό στόχο για την πλήρη κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου έως τα τέλη του 2026», δήλωσε ο Μότικα σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ.

«Μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τη συνοχή των πράξεών μας, θα ορίσει ένα ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα και θα επιδείξει την αποφασιστικότητά μας να ανεξαρτητοποιηθούμε από πετρελαϊκές προμήθειες που θέτουν πολιτικούς και στρατηγικούς κινδύνους».

Ο Μότικα δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται με πρόσφατα περιστατικά, όπως η διείσδυση ρωσικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε πολωνικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΠΑΛ: Έγιναν 329.130 εγγραφές μαθητών για το σχολικό έτος 2025-2026

Καταπατημένα: Παρατείνεται για έναν χρόνο η  υποβολή αιτήσεων εξαγοράς μέσω gov 

Πολωνία: Η ΕΕ να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το 2026 – Επικαλείται γεωπολιτικούς κινδύνους