ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα που έπληξε 60 διοικητικές περιοχές της Γαλλίας στις αρχές του καλοκαιριού του 2025, το διάστημα μεταξύ 19ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου, 480 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα διαπιστώθηκαν στη χώρα, ήτοι μια αύξηση ύψους 5,5%, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Santé publique France.
Αυτή η πρώτη καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τον υπολογισμό της θνησιμότητας που «θα αποδίδεται ειδικά στη ζέστη», σε έναν απολογισμό που θα γίνει μετά τη 15η Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε η υγειονομική αυτή αρχή.
«Οι ηλικιωμένοι 75 ετών και άνω αποτελούν σχεδόν το σύνολο» της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, όπως καταγράφηκε, ήτοι 410 θάνατοι (+6,7%) στα διαμερίσματα που επλήγησαν από αυτό «το επεισόδιο σφοδρής ζέστης, αξιοσημείωτο για τη διάρκειά του και τον πρόωρο χαρακτήρα του, σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας», το οποίο αφορά σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) του πληθυσμού.
Αυτός ο υπολογισμός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας βασίζεται σε δεδομένα θνησιμότητας από κάθε αιτία που εξέδωσαν τα ληξιαρχεία και διαβιβάστηκαν από το Insee (Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών), σε σύγκριση με έναν αναμενόμενο αριθμό θανάτων που στηρίζεται στα έξι προηγούμενα έτη, πέραν ακραίων γεγονότων.
Η περιοχή όπου οι υπερβάλλοντες θάνατοι είναι περισσότεροι είναι η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή με τουλάχιστον 140 νεκρούς (+9,2%), την ώρα που τρεις διοικητικές περιοχές, η Κορσική, η Ω ντε Φρανς και η Ιλ ντε Φρανς, δεν καταγράφουν υπερβάλλοντες θανάτους κατά τη διάρκεια των ημερών του καύσωνα.
Αυτές οι υγειονομικές επιπτώσεις υπογραμμίζουν «τη σημασία του να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για να μειωθεί ο αντίκτυπος της ζέστης, κατά τη διάρκεια των καυσώνων αλλά επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» και «την αναγκαιότητα μιας στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου η Santé publique France.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια για την επιτυχία της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών
Καταγγελία για αστυνομική βία στη Ρόδο: «Έπιασε την κόρη μου από τον λαιμό και την εξύβρισε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χ. Α. Χωμενίδης: Η «Πανδώρα» αγγίζει τη μυστικότητα της ζωής
- Φάκελος «Μπαρτσελόνα»: Από το χείλος της χρεοκοπίας στο στοίχημα του ενός δισεκατομμυρίου
- Δύο μοναδικές μέρες στο Παρίσι για την Σίλια Κριθαριώτη με επίδειξη μόδας στο Pavillon Cambon και δύο πάρτυ σε εμβληματικά spots, η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καίσαρη και η κοπή της πίτας του Σωματείου Giverson Φως
- Οι πιο δημοφιλείς στα social media πολιτικοί αρχηγοί
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.