ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το λεγόμενο TACO (Trump Always Chickens Out) έχει γίνει πλέον το αποτελεσματικότερο καύσιμο για τις αγορές. Με τον S&P 500 να αγγίζει να νέα ύψη ρεκόρ, σε λιγότερο από έναν μήνα, η πεποίθηση των επενδυτών ότι παρά τις απειλές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ «πάντα θα κάνει πίσω», έχει αφήσει τις αγορές ανεπηρέαστες.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πορεία του πληθωρισμού κινδυνεύει από τους δασμούς, στο σύνολό τους οι παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται ακόμα στον «αέρα», ενώ πλέον τίθεται ζήτημα αυτονομίας της Fed.
Τα οικονομικά στοιχεία κερδίζουν τον Τραμπ
Με την περίοδο των κερδών να έχει ήδη ξεκινήσει, τα πρώτα δείγματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες έχουν αποδειχθεί πιο σθεναρές από αυτό που περίμενε η πλειοψηφία των αναλυτών.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του β’ τριμήνου ήταν που ο Τραμπ αναφέρθηκε πρώτη φορά σε δυσβάσταχτους δασμούς κατεδαφίζοντας τις αγορές τον περασμένο Απρίλιο.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι σταθερές λιανικές πωλήσεις αλλά και η μείωση των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας ήταν αρκετά καλά νέα για τους επενδυτές και η απόδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει υγιής και ισχυρή, παρά την παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιτοκίων και παλινωδιών του προέδρου Τραμπ.
Η αδιαφορία των επενδυτών στις απειλές του Τραμπ, ο οποίος επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο συχνά το θέμα των δασμών –χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η πορεία των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων, έχει προκύψει από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναθεωρήσει πολλές φορές τα λεγόμενά του.
Μέχρι πριν 10 μέρες, η 9η Ιουλίου αποτελούσε την τελική προθεσμία των παγκόσμιων εμπορικών διαπραγματεύσεων, μέχρι που ο Τραμπ έδωσε παράταση μέχρι την 1η Αυγούστου.
Πλέον αναλυτές αλλά και επενδυτές, θεωρούν ότι μία ακόμα παράταση θα ήταν πιθανή ή έστω ότι ο τελικός συντελεστής που θα διαμορφωθεί στους δασμούς θα απέχει πολύ από αυτούς που εξαγγέλλει ο Τραμπ.
«Όσο η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ανεργία παραμένει χαμηλή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καταναλώνουν και ο τροχός θα συνεχίσει να παράγει υψηλότερα κέρδη, που είναι και η κινητήρια δύναμη για την άνοδο των τιμών των μετοχών», εξήγησε ο Chris Zaccarelli της Northlight Asset Management στο Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Jamie Cox της Harris Financial Group, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το σοκ των δασμών του Απριλίου και έχουν επιστρέψει στις δαπάνες.
«Τώρα πρέπει απλώς να δούμε αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαθέτει αρκετά στοιχεία για τον πληθωρισμό ώστε να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο την έναρξη ενός νέου κύκλου μείωσης επιτοκίων.
Οι απειλές κατά του Πάουελ
Το μέτωπο με τη Fed κατάφερε να ταράξει για λίγο τις αγορές, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να απείλησε με έμμεσο τρόπο την ολοκλήρωση της θητείας του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ.
Ύστερα από μήνες λεκτικών επιθέσεων προς τον πρόεδρο της Fed με βαρείς χαρακτηρισμούς, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Τραμπ ρώτησε σε μία κλειστή συνάντηση κάποιους Ρεπουμπλικανούς αν πρέπει να απολύσει τον Πάουελ.
Ο Τραμπ λίγο αργότερα το διέψευσε αν και θύμισε την ανακαίνιση των δύο κτιρίων της Fed στην Ουάσιγκτον, κόστους άνω των 2 δισ. δολαρίων.
«Δεν αποκλείω τίποτα (σ.σ. σχετικά με τα σενάρια απόλυσης), αλλά το θεωρώ πολύ απίθανο, εκτός αν πρέπει να φύγει λόγω απάτης», σχολίασε ο Τραμπ.
Το πρόβλημα του Τραμπ είναι ότι σύμφωνα με την άποψή του η Fed θα έπρεπε να προχωρήσει γρήγορα στην μείωση επιτοκίων, ώστε να επιταχυνθεί και η πορεία της οικονομίας.
Στον αντίποδα ο Πάουελ δεν φαίνεται πρόθυμος να υποκύψει στις πιέσεις. Μάλιστα, σε ομιλίες του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν ο Τραμπ δεν είχε ανακοινώσει τόσο επώδυνους δασμούς, που διακινδυνεύουν την υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, ίσως και να έκανε μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα.
Οι αγορές έζησαν μια μίνι αναταραχή με τις απειλές του Τραμπ για απόλυση, η οποία όμως δεν κράτησε για πολύ.
Αυτό πάντως που κατάφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν να συσπειρώσει τους τραπεζίτες των κορυφαίων τραπεζικών οίκων της Wall Street εναντίον του.
«Είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ και τις χρηματοπιστωτικές αγορές η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να λειτουργεί αυτόνομα», δήλωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Goldman Sachs, Bank of Amerika και Citigroup, Ντέβιντ Σόλομον, Μπράιαν Μόινiχαν και Τζέιν Φρέιζερ. Νωρίτερα, το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο Τζέιμς Ντιμον της JP Morgan.
«Το να παίζεις με τη Fed, μπορεί να έχει συνέπειες που δεν περιμένεις», ήταν το μήνυμα του Ντίμον.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Επιστροφή στα κέρδη μετά τις ενδείξεις για ενίσχυση της ζήτησης στις ΗΠΑ.
Ευρωαγορές: Επιστροφή στα κέρδη για τον DAX με άνοδο 1,5%
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές παίζουν οι Αμερικανοί και το play στην EXAE
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Η προεδρία καταγγέλλει παραβίαση της κατάπαυσης πυρός από Δρούζους μαχητές
- Γεραπετρίτης από Ν. Υόρκη: Σημαντική η επιστροφή του Κυπριακού στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας
- Armani, Dior, Loro Piana: Πόσο «Made in Italy» είναι τελικά τα ονειρικά luxury items;
- Νέο επεισόδιο στον πόλεμο Σταθόπουλου-Σόλακ: Οι ευθείες βολές και η δικαστική διαμάχη σε Λονδίνο και Ολλανδία
