ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέες αμερικανικές προσπάθειες περιορισμού των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας.
Το West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,8% και έκλεισε στα $68,45 το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως τη Δευτέρα σκοπεύει να κάνει μια «μεγάλη δήλωση» για τη Ρωσία και επανέλαβε την κριτική του προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένα από τα νομοσχέδια κυρώσεων, το οποίο υποστηρίζουν τουλάχιστον 85 γερουσιαστές, προβλέπει την επιβολή δασμών 500% στην Κίνα και την Ινδία, εφόσον αγοράσουν ρωσική ενέργεια.
Το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,5% στα $70,36 το βαρέλι.
«Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σύμφωνα με έκθεση της Commerzbank AG. «Η χαμηλότερη προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που οι τιμές πετρελαίου έχουν απορροφήσει τόσο καλά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+».
Από την άλλη, ο Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμού 35% σε ορισμένα καναδικά προϊόντα. Ο φόρος αυτός δεν ισχύει για προϊόντα που εμπορεύονται εντός των κανόνων της Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά και η εξαίρεση φαίνεται ότι θα διατηρηθεί. Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να διατηρήσουν έναν χαμηλότερο δασμό 10% σε ορισμένες εισαγωγές που σχετίζονται με την ενέργεια.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου πάνω από τα συμφωνημένα επίπεδα συντομημενά για συντομήν τον Ιούνιο, έγραψη γεωπολιτικών τασεών στον Περσικό Κόλπο, ανέφερε ο υπουργός ενέργειας της χώρας της X.
Οι δηλώσεις ακολούθησαν έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε σημαντικά το όριο παραγωγής που είχε θέσει ο OPEC+, ακολουθώντας άλλους παραγωγούς στην προσπάθεια εξαγωγής πετρελαίου από την περιοχή καθώς το Ισραήλ μπήκε σε πόλεμο με το Ιράν.
Παράλληλα, ο OPEC+ συζητά πιθανή παύση περαιτέρω αυξήσεων παραγωγής από τον Οκτώβριο, μέχρι τότε που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επαναφορά 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ανενεργής παραγωγικής ικανότητας. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 700.000 βαρέλια την ημέρα το 2025, ο πιο αργός ρυθμός των τελευταίων 16 ετών, εξαιρουμένου του έτους της πανδημίας το 2020.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Έφτασε στο Τέξας μια εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες με τα 120 θύματα
Σκοτ Μπέσεντ: Tι κοινό έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζωρτζ Σόρος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.