O υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε σε μια αίθουσα γεμάτη δισεκατομμυριούχους στο Σαν Βάλεϊ ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιράζεται ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του με το πρώην αφεντικό του, τον διάσημο φιλελεύθερο χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος: και οι δύο είναι ανυπόμονοι όταν εργάζονται σε συμφωνίες υψηλού κινδύνου.

Ο Μπέσεντ μίλησε την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Allen & Co. – που ονομάστηκε «καλοκαιρινή καταbκήνωση για δισεκατομμυριούχους» στο Σαν Βάλεϊ του Αϊντάχο. Ο Μπέσεντ, ο οποίος κλήθηκε από τον συντονιστή να συγκρίνει τα σημερινά και τα πρώην αφεντικά του, είπε ότι ο Τραμπ και ο Σόρος μοιάζουν ως προς την ιδιοσυγκρασία τους, τις απαιτήσεις τους και την ανυπομονησία τους, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

1

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι συμβουλεύει τον Τραμπ να είναι υπομονετικός καθώς επεξεργάζονται τις εμπορικές ανακοινώσεις, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για να μοιραστούν λεπτομέρειες της κλειστής συζήτησης που ήταν εκτός ορίων για το κοινό και τους δημοσιογράφους.

Ο Bessent πίστωσε τον Trump με μια μοναδική ικανότητα να εντοπίζει προβλήματα και να βρίσκει λύσεις, αλλά είπε ότι μερικές φορές μπορεί να είναι ανυπόμονος όταν πρόκειται για την εφαρμογή, προσθέτουν οι άνθρωποι.

Ο Μπέσεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, υποβάθμισε την επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό και προέβλεψε δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, προσθέτοντας ότι το κόστος δανεισμού μακροπρόθεσμα θα είναι πιθανότατα στα προ της πανδημίας επίπεδα, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό των παρατηρήσεων του Μπέσεντ για τα επιτόκια και μοιράστηκε ένα αντίγραφο του τμήματος εκείνου των σχολίων του που αποτυπώνει τον Μπέσεντ να λέει ότι οι επενδυτές τιμολογούν μιάμιση μείωση των επιτοκίων φέτος. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο Μπέσεντ δεν έχει σχολιάσει ποτέ τη μελλοντική πολιτική της Fed.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Πριν γίνει ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, ο Μπέσεντ έκανε δύο θητείες στη Soros Fund Management, ανεβαίνοντας σε επικεφαλής επενδύσεων πριν φύγει για να ξεκινήσει το δικό του hedge fund.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο έχει επηρεάσει ο Bessent τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες. Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώσει μια σειρά νέων εισφορών σε εμπορικούς εταίρους με τη μορφή επιστολών που δηλώνουν δασμολογικά ποσοστά που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, αντί για τη μορφή διμερών συμφωνιών που είχε προτείνει κάποτε ο Λευκός Οίκος.

Αυτό περιλαμβάνει έναν δασμό 50% σε βραζιλιάνικα προϊόντα, με τον Τραμπ να επικαλείται πολιτικές διαμάχες με τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Αυτός ο συντελεστής αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα με το έθνος. Και το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο Καναδάς θα πληγεί με δασμό 35% σε ορισμένα αγαθά που έρχονται στις ΗΠΑ.

Ο Bessent είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες και έχει διαδραματίσει ρόλο βοηθώντας τον Trump να διαμορφώσει την εμπορική του πολιτική, μια ασυνήθιστη θέση για έναν επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα, αν και το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι το εμπόριο δεν θα αναφερθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί σύντομα με Κινέζους αξιωματούχους, καθώς και με τον Συντονιστή Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδονησίας.

Συνομιλίες με την Κίνα

Ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα έφτασε το 145% νωρίτερα φέτος, πριν ο Μπέσεντ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ συναντηθούν με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη της Ελβετίας τον Μάιο.

Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Λονδίνο τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δασμολογική εκεχειρία στην οποία κατέληξαν κατά την πρώτη συνάντηση. Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές μαζί με τον Μπέσεντ και τον Γκριρ.

Ωστόσο, μια συνολική συμφωνία παραμένει άπιαστη, με τη συμφωνία της Γενεύης να θέτει σε μεγάλο βαθμό απλώς την πορεία για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ο Bessent δήλωσε ότι ο Trump είναι πολύ καλός στο να κατανοεί πώς να δημιουργεί μόχλευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και διαφώνησε με την έννοια του λεγόμενου εμπορίου TACO, ένα ακρωνύμιο που επινοήθηκε από έναν αρθρογράφο των Financial Times και σημαίνει «Trump Always Chickens Out».

Αντ’ αυτού, ο Bessent είπε ότι η στρατηγική του Trump μοιάζει περισσότερο με το FAFO, ένα ακρωνύμιο δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σημαίνει «F– Around and Find Out», σύμφωνα με ένα άτομο στην αίθουσα.

Ο Μπέσεντ έριξε επίσης μερικές αιχμές στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Έλον Μασκ, με τον οποίο φέρεται να έχει συγκρουστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την ίδρυση πολιτικού κόμματος από τον Musk, ο Bessent απάντησε: «Ποιο κόμμα;», είπε ένας από τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια αστειεύτηκε ότι ο Μασκ θα μπορούσε πιθανώς να πάρει ψήφους στον Άρη, αναφερόμενος στις φιλοδοξίες του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο να φέρει την ανθρωπότητα στον πλανήτη με την πρόοδο της διαστημικής του εταιρείας, SpaceX.

Διαβάστε επίσης: 

Τραμπ: Eπικρίνει ξανά τη Βραζιλία για τη δίωξη του Μπολσονάρου

Ευρωαγορές: Ισχυρές πιέσεις καθώς «αγνοείται» ακόμα η επιστολή Τραμπ με τους δασμούς στην ΕΕ

Τουρκία: Επιφυλακτική η Κεντρική Τράπεζα για νέες μειώσεις επιτοκίων