ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διπλωματικές συζητήσεις με την Ουάσινγκτον δεν μπορούν να ξαναρχίσουν εάν οι ΗΠΑ δεν αποκλείσουν νέα πλήγματα στο Ιράν, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί.
“Ακούμε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να μας μιλήσει”, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το BBC.
“Δεν έχουμε συμφωνήσει σε ημερομηνία. Δεν έχουμε συμφωνήσει στις λεπτομέρειες”, δήλωσε. “Επιδιώκουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Θα δούμε την επανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας ενώ είμαστε σε διάλογο;”, δήλωσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ “δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους”, δήλωσε ο Ταχτ-Ραβανσί.
Η Τεχεράνη ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να “εμπλακούν σε μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν” στοχοθετώντας τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε επίσης ο Ιρανός αξιωματούχος.
Το Ισραήλ ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου τις εχθροπραξίες βομβαρδίζοντας το Ιράν και σκοτώνοντας τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματικούς και πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας.
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τη νύχτα της 21ης προς 22α Ιουνίου, σε υποστήριξη της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θέλει να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Μια φιλοδοξία την οποία αρνείται το ιρανικό καθεστώς, που διεκδικεί σε κάθε περίπτωση το δικαίωμά του σε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την παραγωγή ενέργειας.
Ύστερα από 12 ημέρες εκατέρωθεν βομβαρδισμών, τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση πυρός στις 24 Ιουνίου, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Πεντάγωνο θα εξαπολύσει “χωρίς καμία αμφιβολία” νέα πλήγματα εάν το Ιράν προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Ο Ταχτ-Ραβανσί διεκδίκησε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% για την παραγωγή ενέργειας.
“Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να υποστηρίζει κάποιος ότι πρέπει…να έχετε μηδενικό εμπλουτισμό, και ότι εάν δεν συμφωνείτε, θα σας βομβαρδίσουμε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας”, δήλωσε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης:
Amazon: Έχασε το δικαίωμα πώλησης της νέας κονσόλας Nintendo Switch 2 στις ΗΠΑ
ΕΕ: Παράταση έξι μηνών στα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξης Τσίπρας: Έπρεπε να είχα κλείσει τις τράπεζες μια μέρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ
- Αποκλειστικό: Clawback – «Μετωπική» PIF με Ά. Γεωργιάδη και Κ. Πιερρακάκη στην αμερικανική πρεσβεία
- O χαμός με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ανασχηματισμός, οι υποψήφιοι κι ένα ραντεβού του ΚΜ, η γαλάζια ναυμαχία στο λιμάνι και τα παιδικά βιβλία του Τασούλα
- Παιχνίδι… δισεκατομμυρίων! Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει θέση στη φανέλα αντί των στοιχηματικών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.