Το δρόμο για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση χρεών προς το δημόσιο ανοίγει διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου διαχειριστές, σύμβουλοι, μέτοχοι και μέλη εταιρειών να έχουν δυνατότητα να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα χωρίς παρακράτηση στο τίμημα και να προβαίνουν σε πωλήσεις ή γονικές παροχές και δωρεές των ακινήτων τους, ακόμα και όταν η εταιρεία με την οποία συνδέονται έχει οφειλές προς το Δημόσιο.

1

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «κόσμος που βρισκόταν σε ρύθμιση, λάμβανε ποινικές διώξεις, ενώ είχε ρυθμίσει τα χρέη του».

Με μια νέα διάταξη θα μπει τέλος στις στρεβλώσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο πχ στα παιδιά τους, αλλά η διαδικασία «μπλοκάρετε» επειδή συμμετέχουν ή εργάζονται σε υψηλόβαθμη θέση μιας εταιρείας που έχει χρέη.

Αυτό θα ισχύει εφόσον πληρούνται δύο όροι:

-Η εταιρεία να έχει διευθετήσει όλα τα χρέη της (π.χ. από ΦΠΑ κ.λπ.), δηλαδή είτε να τα έχει εντάξει σε ρύθμιση την οποία πρέπει και να την τηρεί, είτε τα χρέη αυτά να τελούν σε αναστολή, βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ.

-Τα ίδια τα πρόσωπα που θέλουν να μεταβιβάσουν δικό τους ακίνητο να μην έχουν εταιρική ή μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία (νομικό πρόσωπο ή οντότητα) ή αυτή να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δηλαδή κάτω από 5% για οποιαδήποτε μη εισηγμένη εταιρεία και κάτω από 0,5% αν αυτή είναι εισηγμένη).

Μεταφέροντας την σημερινή εικόνα ο κ. Πιερρακάκης είχε σημειώσει πριν από μερικές εβδομάδες προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση, πως «κάποιος που είναι manager σε μια επιχείρηση ή έχει μετοχική σχέση της τάξεως του 2% δεν μπορεί να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στα παιδιά του».

Ωστόσο, η διάταξη ανοίγει το δρόμο για μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και στην περίπτωση που αυτά τα φυσικά πρόσωπα (μέλη διοίκησης ή εταιρειών) συνδέονται με εταιρική συμμετοχή άνω του 5% με εταιρείες οι οποίες χρωστούν στο Δημόσιο.

Το ποσοστό παρακράτησης που θα επιβάλλει το Δημόσιο μειώνεται σε 7%, αντί για 70%. Βασική προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι ότι, εκτός από το να έχει τακτοποιήσει τα χρέη της η εταιρεία, το Δημόσιο θα ζητά, επιπλέον, ως εξασφάλιση είσπραξης να βάλει ο πωλητής υποθήκη σε άλλο ακίνητό του, η αξία του οποίου θα καλύπτει το εναπομείναν ποσό (από το 7% έως το 50% ή 70% , κατά περίπτωση, ανάλογα αν τα χρέη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή τελούν σε αναστολή είσπραξης ) στο οποίο δεν επιβλήθηκε παρακράτηση κατά τη μεταβίβαση.