ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ δεν κύλησε χωρίς τριγμούς. Αρκετοί μέτοχοι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τις αποδοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου, οι οποίες —όπως ειπώθηκε— μοιάζουν να μην συμβαδίζουν με τις πραγματικές επιδόσεις της εταιρείας. Πολύ περισσότερο, σε σχέση με την πρόοδο που έχει ως σήμερα επιτευχθεί.
Παρά τις αντιδράσεις, η συνέλευση ενέκρινε αυξήσεις αποδοχών για τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τους προέδρους των επιτροπών, από το 2025 και μετά. Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη ανεξάρτητου συμβούλου, που συνέκρινε τη δομή αμοιβών με εκείνη δεκαοκτώ εισηγμένων του Χρηματιστηρίου.
Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπερασπίστηκε την επιλογή, δηλώνοντας πως το Δ.Σ. αξιολογεί ετησίως τον CEO Γιάννο Κοντόπουλο με βάση συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Υπενθύμισε πως η εταιρεία λειτουργεί με βάση διεθνή πρότυπα, ενώ δεν δίστασε να παραθέσει την αγγλική ρήση: «If you give peanuts, you get monkeys» — φράση με σαφές μήνυμα για το επίπεδο στελεχών που προσελκύει μια πολιτική χαμηλών αμοιβών.
Το τοπίο γύρω από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας (2.498.000 τεμάχια στις 7/6/2025) παραμένει ακόμη θολό. Εξετάζεται, ωστόσο, η πιθανότητα πώλησης της μειοψηφικής συμμετοχής της ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ, ενδεχομένως και εντός του έτους.
Αναφορά έγινε και στην κυπριακή περίπτωση. Αν το σχετικό νομοσχέδιο για την πώληση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ψηφιστεί, η ΕΧΑΕ δεν αποκλείει να διεκδικήσει ενεργά τη συμμετοχή της.
Οικονομικά, η εισηγμένη χρειάζεται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε διαθέσιμα για λόγους εποπτείας και λειτουργίας. Τα κεφάλαια που περισσεύουν μετά τη διανομή του μερίσματος, ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε περίπτωση ελκυστικής εξαγοράς — ιδίως εκτός συνόρων. Το μέρισμα διαμορφώθηκε στα 29 λεπτά.
Στον ορίζοντα διαφαίνεται και μια νέα προοπτική: η θέσπιση φορολογικού κινήτρου για μακροπρόθεσμο επενδυτικό λογαριασμό εντός της επόμενης διετίας. Η διοίκηση δείχνει αποφασισμένη να πιέσει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσο για την προσέλκυση νέων εταιρειών στο ταμπλό, αυτή απαιτεί χρόνο και επιμονή. «Συνήθως περνούν δύο χρόνια από την πρώτη προσέγγιση μέχρι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εισαγωγή», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι επαφές υπάρχουν, αλλά η καρποφορία τους μοιάζει να κινείται με ρυθμό ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το κλείσιμο της συνέλευσης με τη φράση: «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα».
Διαβάστε επίσης
Cosmote Telekom: Υλοποίησε τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας για την Η.ΔΙ.ΚΑ
WSJ: Amazon και Walmart ζήτησαν την έκδοση δικών τους stablecoins
ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 5,9% σημείωσε το μισθολογικό κόστος το 1ο τρίμηνο του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τρόμος στη Βρετανία μετά τις απειλές του Ιράν – Τι ανέφερε ο Στάρμερ
- Κροάτης ΥΠΕΞ: Τραυματίστηκαν ο πρόξενός μας στο Ισραήλ και η σύζυγός του – Χτύπημα στο κτίριό τους
- Μακρόν σε Ιράν: Επιστρέψτε γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
- Ενεργοποιείται η αεράμυνα σε Τεχεράνη και έξι ιρανικές επαρχίες εν αναμονή νέων ισραηλινών επιθέσεων
