Για μια σημαντική και ιστορική μέρα για την Κρήτη, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, καθώς για πρώτη φορά εντάσσεται στο εθνικό σύστημα ενέργειας.
«Από τη δεκαετία του ’80 το συζητούσαμε, και τελικά έγινε πράξη, σε χρόνο ρεκόρ, από την ομάδα του ΑΔΜΗΕ. Στην υλοποίηση συμμετείχαν 30 με 40 εξειδικευμένοι μηχανικοί από το εξωτερικό. Το έργο περιλάμβανε υποθαλάσσιο καλώδιο σε βάθος 1.200 μέτρων», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΟΡΕΝ.
Το έργο σηματοδοτεί το τέλος της αποκλειστικής εξάρτησης της Κρήτης από το πετρέλαιο, καθώς πλέον συνδέεται ηλεκτρικά με την ηπειρωτική Ελλάδα.
«Η πρώτη δοκιμαστική μεταφορά ρεύματος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό — για σύγκριση, αναφέρουμε τη διασύνδεση με την Ιταλία, που έγινε με ιταλική τεχνογνωσία. Σήμερα όμως, το καταφέραμε με ελληνική ομάδα», πρόσθεσε.
Η διασύνδεση των νησιών εξοικονομεί για το κράτος περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μόνο από τη σύνδεση της Κρήτης, το όφελος υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η αντίστοιχη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομεί 80 εκατομμύρια ευρώ.
Ο επόμενος στόχος είναι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο σε εσωτερικές συνδέσεις – υπάρχουν και διεθνείς: με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Παρότι υπήρξαν στο παρελθόν καθυστερήσεις και παθογένειες, όταν έχουμε εθνικές επιτυχίες, πρέπει να τις αναδεικνύουμε. Πρόκειται για σύνθετα έργα, που απαιτούν τον κατάλληλο σχεδιασμό και το σωστό χρονισμό.
Τιμή ρεύματος
Αναφορικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είπε, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, με τις διασυνδέσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση. Η πλήρης διασύνδεση μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και να καταπολεμήσουμε φαινόμενα όπως η ρευματοκλοπή.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται εξελίξεις που θα έχουν επίδραση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς η ενέργεια αποτελεί τεράστιο βάρος για τα νοικοκυριά.
Για το ΠΔ με τους μικρούς οικισμούς
Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τα οικόπεδα σε μικρούς οικισμούς, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «τα οικόπεδα και η ιδιοκτησία είναι θεμελιώδη στοιχεία για κάθε πολίτη και πρέπει να προστατεύονται. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα όρια των οικισμών, τα οποία είχαν τεθεί από το 1985, αλλά το ΣτΕ έκρινε μετά από δεκαετίες ότι ήταν εσφαλμένα. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια για πολλούς ιδιοκτήτες».
Η λύση θα έρθει με την ενσωμάτωση των νέων ρυθμίσεων στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Εκεί θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και θα ρυθμιστεί και η λεγόμενη «ζώνη Γ’».
Μέσα στο 2025, στόχος είναι να φέρουμε για πρώτη φορά μια πλήρη κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και επίσης προχωρά με ταχύτητα και η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.
«Από τις 11/12 και μετά, δεν θα μπορούν να γίνουν νέες αιτήσεις για χρήση κινήτρων που αφορούν πρόσθετους ορόφους. Η ημερομηνία έναρξης των εργασιών θα προσδιοριστεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος που είναι ήδη έτοιμο και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Ντόναλντ Τραμπ: Θέλω η Αμερική να κατασκευάζει τανκς, όχι T-shirts
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε ανοδική τροχιά μετά την αναδίπλωση Τραμπ στους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λοράνς Οέρ (πρέσβης Γαλλίας στην Ελλάδα): Έτοιμες να ηγηθούν από κοινού οι δύο χώρες
- Eurobank: Στα 4 δισ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο Αdditional Tier 1 – Το 89% από ξένους επενδυτές
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 48 ώρες η ανατολική περιφερειακή οδός από το πρωί του Σαββάτου
- Χρυσός: Πτώση για τέταρτη ημέρα – Xάνει έδαφος μετά το δικαστικό φρένο στους δασμούς
