ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έναν χρόνο χρειάστηκε να περιμένει ο όμιλος Metro του Αριστοτέλη Παντελιάδη για να δει την αλυσίδα My Market να κάνει τελικά το ντεμπούτο της στην πλατφόρμα efood.
Αν και οι συζητήσεις με την ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν ξεκινήσει από τον Μάιο του 2024, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, η συνεργασία υλοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Με τον επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ να εξηγεί στην αντίστοιχη ετήσια συνέντευξη τύπου για τις επιδόσεις του ομίλου Metro που έγινε πρόσφατα ότι το γεγονός ότι η efood διατηρούσε ξεχωριστή παρουσίαση (tap) για τον Σκλαβενίτη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ, αποτέλεσε τροχοπέδη για μια συνεργασία “επί ίσοις όροις”.
Όταν η πλατφόρμα ενοποίησε τον τρόπο προβολής των αλυσίδων, ήρθε και η ώρα του My Market να ενταχθεί στο οικοσύστημα της efood.
Όπως εξήγησε ο κ. Παντελιάδης, τόσο ο όμιλος Metro όσο και η Σκλαβενίτης ξεκίνησαν τις συνεργασίες τους με τις πλατφόρμες διανομής μέσω αποκλειστικών συμφωνιών – η μεν Metro με τη Wolt, η δε Σκλαβενίτης με την efood. Για ένα διάστημα, οι δύο αυτές μεγάλες πλατφόρμες ήταν «δεμένες» με τις αντίστοιχες αλυσίδες, διατηρώντας αποκλειστική παρουσίαση και προβολή. Στη συνέχεια, η Wolt άλλαξε πολιτική και επέτρεψε την ένταξη περισσότερων αλυσίδων κάτι που έκανε και στη συνέχεια και η efood. Συνέχισε όμως να έχει ένα tap για τη Σκλαβενίτης και ένα tap για τα σούπερ μάρκετ με την παρουσίαση να είναι διαφορετική.
«Εμείς είχαμε πει ότι θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί αλλά επί ίσοις όροις. Όταν η efood το έκανε και έβαλε όλα τα σούπερ μάρκετ στην ίδια μοίρα, τότε μπήκαμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, που διαχειρίζεται τα My Market και τα καταστήματα Metro Cash & Carry, με κύκλο εργασιών 1,63 δισ. ευρώ το 2024.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε μια πολύ καλή σχέση με τον Σκλαβενίτη, τον στήριξαν και τους στήριξε – δεν ήταν παράλογο. Περιμέναμε τη στιγμή μας και όταν ήρθε, μπήκαμε», πρόσθεσε.
Αν και η συνεργασία με την efood αποτελεί σημαντικό βήμα στην ψηφιακή στρατηγική της Metro, η εξίσωση της κερδοφορίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων παραμένει σύνθετη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης, έξι χρόνια μετά την είσοδο της My Market στο online, έχει καταφέρει να έχει μηδενικό αποτέλεσμα και να μην είναι ζημιογόνο.
«Και νομίζω ότι κανείς στον κλάδο δεν το έχει καταφέρει. Είναι προβληματικό από τη φύση του. Ποτέ το ηλεκτρονικό κατάστημα των σούπερ μάρκετ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τόσο κερδοφόρο όσο το φυσικό. Ο,τι χρεώσεις και να μπουν δεν μπορεί να πιάσει την κερδοφορία των καταστημάτων» τόνισε.
Στο κυνήγι της κερδοφορίας για τις online πωλήσεις
Τη συνταγή κερδοφορίας για τις online πωλήσεις επιδιώκουν να βρούνε όλοι οι παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που ασχολούνται με αυτό το ακριβό… σπορ όπως το χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς.
Αν και όπως είπε ο κ. Παντελιάδης ό,τι χρεώσεις και να βάλουν δεν θα πιάσουν ποτέ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις – δηλαδή διαλογή και παράδοση- την κερδοφορία των φυσικών καταστημάτων τα σούπερ μάρκετ αλλάζουν τις χρεώσεις τους δοκιμάζοντας να πετύχουν το κατάλληλο μείγμα.
Όπως η Μy Market που ξεκίνησε τη χρέωση στην υπηρεσία Speedy- πρόκειται για τις γρήγορες παραδόσεις σε χρόνους αντίστοιχους των πλατφορμών με 3 ευρώ, το αύξησε στα 4 ευρώ και επειδή διαπίστωσε μια κάμψη το μείωσε και πάλι στα 3 ευρώ. Μέσω του Speedy πάντως γίνεται περί το 10% του τζίρου των ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Αντιστοίχως και η Σκλαβενίτης πρόσφατα άλλαξε το ελάχιστο όριο παραγγελίας αλλά και τις χρεώσεις αποστολής. Ειδικότερα, από τις 7 Μαΐου η παραγγελία γίνεται πλέον για παραδόσεις από 20 ευρώ και πάνω και με αξία καλαθιού έως 100 ευρώ η χρέωση είναι 2,5 ευρώ. Από 100 και πάνω παραμένει η δωρεάν παράδοση.
Από 20 ευρώ είναι η ελάχιστη παραγγελία και για τη Μασούτης, από 25 για την ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ για τη My market το ελάχιστο όριο παραγγελίας είναι 40 ευρώ, ενώ για την υπηρεσία speedy δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό αλλά η χρέωση για μεταφορικά 3 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το συνδρομητικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει πρώτη στην Ελλάδα η αλυσίδα φαίνεται πώς δεν έχει τύχει ευρείας ανταπόκρισης όπως είπε ο κ. Παντελιάδης. Σημειώνεται ότι με τα πακέτα συνδρομής, Saver Pass Flex και Light υπάρχει η δυνατότητα επιλογής δρομολογίων συγκεκριμένων μέρες και ώρες το καθένα με το κόστος συνδρομής να κυμαίνεται από 5 ευρώ έως και 30 ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά το ηλεκτρονικό κατάστημα στα σούπερ μάρκετ με το μέσο καλάθι στα 89 ευρώ έχει πολύ αργή ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο είναι στο 3% -4% του τζίρου των σούπερ μάρκετ όπως και του eshop του my Market όπου οι πωλήσεις είναι λίγο πιο πάνω από το 3%. Όπως είπε ο κ. Παντελιάδης στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να κινείται αργά ανοδικά ωστόσο κράτησε τα νούμερα της πανδημίας σε αντίθεση με το εξωτερικό που αποδυναμώθηκαν.
Εκτίμησε πάντως ότι όσο το ποσοστό των ηλεκτρονικών πωλήσεων κινείται στο 3-4% του τζίρου αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα. «Αν φτάναμε κάποια στιγμή όπως έχουν φτάσει σε χώρες του εξωτερικού να είναι 15%-20% του τζίρου αυτό θα πλήξει τη συνολική κερδοφορία ουσιαστικά. Είναι η δομή της δουλειάς τέτοια που δεν θα είναι ποτέ κερδοφόρο» σημείωσε.
Πενταπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης από τις offline πωλήσεις
Μπορεί η συνεισφορά του online καναλιού να είναι ακόμη σχετικά χαμηλή στην Ελλάδα ωστόσο αναπτύσσεται με 5πλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις offline πωλήσεις καταδεικνύοντας τη δυναμική του. Όπως προκύπτει από τον Online Index της NielsenIQ, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ,ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Κρητικός , ο τζίρος για το σύνολο του 2024 ανήλθε στα 278 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας έναν ρυθμό ανάπτυξης στο 21%.
Η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί με πιο αργά βήματα τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η συνεισφορά του online έχει φτάσει σε διψήφια ποσοστά (Ηνωμένο Βασίλειο 18,9%, Γαλλία 13%, Ολλανδία 11,5%), σύμφωνα με τις μετρήσεις της NielsenIQ, ενώ κοινή διαπίστωση για όλες τις αγορές είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του online σε σχέση με το offline κανάλι είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά, στην αγορά της Ισπανίας το e-commerce αναπτύσσεται 13 φορές περισσότερο σε σχέση με τις πωλήσεις, που γίνονται μέσα από τα καταστήματα με τον παραδοσιακό τρόπο (18% vs. 1,3% ρυθμός ανάπτυξης).
Διαβάστε επίσης
Αρ. Παντελιάδης για πληθωρισμό: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά δεν αποκλείονται εξάρσεις στις τιμές
Ομιλος Motor Oil: Το νέο… καύσιμο κερδοφορίας για τη Shell
Με τι κέρδος έφυγε το CVC από τη Μπάρμπα Στάθης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Νέα υπηρεσία τηλεφωνικών κρατήσεων προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού
- Casa L’ON: Ένα νεοκλασικό καταφύγιο στον παλμό της Αθήνας
- Euroxx Securities για ΔΑΑ: Αυξάνει τιμή στόχο, αλλά μειώνει σε ουδέτερη τη σύσταση
- Τράπεζα Πειραιώς: Στροφή στην κτηνοτροφία – Λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 21.000 αγροτών
