Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και η ανασφάλεια της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.

Το τελευταίο διάστημα, CEOs, super rich και οι οικογένειές τους βρίσκονται στο στόχαστρο εγκληματιών, ακτιβιστών και απελπισμένων.

1

Από απαγωγές και εμπρησμούς μέχρι online απειλές και δολοφονίες, οι πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη ζουν σε διαρκή συναγερμό.

Η δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare, Μπράιαν Τόμσον, η απαγωγή του ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας κρυπτογράφησης Ledge, Νταβίντ Μπαλάντ, και η επίθεση με φωτιά στο σπίτι του Στιβ Σαρόβιτς είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που έχουν προκαλέσει κύμα τρόμου στους κύκλους των υπερπλουσίων.

Οι στατιστικές είναι ενδεικτικές: σύμφωνα με την Nisos, οι διαδικτυακές απειλές κατά διευθυνόντων συμβούλων αυξήθηκαν κατά 41% μόλις τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη δολοφονία Τόμσον.

Η ασφάλεια γίνεται πολυτελής επένδυση

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλειας γνωρίζει έκρηξη ζήτησης.

Η Allied Universal, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλείας παγκοσμίως, καταγράφει αύξηση 1.500% στις αιτήσεις για αξιολόγηση απειλών. Η ανάγκη δεν περιορίζεται πια σε «κλασική φύλαξη» – πλέον, μιλάμε για ολόκληρα δίκτυα προστασίας που περιλαμβάνουν:

Συνεχή διαδικτυακή επιτήρηση για διαρροές προσωπικών δεδομένων (κόστους έως 300.000 δολάρια/έτος)

Οδηγούς με εκπαίδευση ασφαλείας (250.000 – 500.000 δολάρια για δύο)

Οπλισμένους φρουρούς σε σπίτια και εξοπλισμένα ακίνητα (μέχρι και 1 εκατ. δολάρια)

Εξειδικευμένες ομάδες ασφαλείας για ταξίδια, με κόστος που ξεκινά από 2 εκατ. δολάρια ετησίως

Κι όμως, αυτά τα ποσά θεωρούνται επένδυση.

Οι εταιρείες συχνά καλύπτουν τα έξοδα στο πλαίσιο των παροχών στους CEOs. Η Meta πλήρωσε 24,4 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η Alphabet 8,3 εκατ. για τον Σουντάρ Πιτσάι και η Snap 2,8 εκατ. για τον Έβαν Σπίγκελ.

Η ασφάλεια των παιδιών, το μεγαλύτερο άγχος

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παιδιά των πλουσίων, τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απαγωγών, εκμετάλλευσης ή απρόβλεπτων περιστατικών. Σε αρκετές περιπτώσεις, γονείς επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους κρυφά – με παρακολούθηση από undercover προσωπικό ή κρυφά trackers ενσωματωμένα σε ρούχα και σχολικά αντικείμενα.

Παράλληλα, τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία δέχονται αυξημένη πίεση για βελτίωση των μέτρων ασφαλείας. Στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, γονείς αναφέρουν φόβους που συνδέονται όχι μόνο με την εγκληματικότητα αλλά και με γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα.

Οι κίνδυνοι δεν είναι πάντα εξωτερικοί

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένας από τους πιο συχνούς κινδύνους για έναν δισεκατομμυριούχο είναι… οι δικοί του άνθρωποι.

Συγγενείς, πρώην συνεργάτες και υπάλληλοι συχνά αποπειρώνται απάτες, πλαστογραφήσεις ή εκμετάλλευση πρόσβασης.

Γι’ αυτό και πολλοί πλέον επενδύουν σε υπηρεσίες forensic accounting και auditing, παράλληλα με την «παραδοσιακή» φυσική φύλαξη.

Η ασφάλεια ως lifestyle και το αβέβαιο μέλλον

Η προσωπική ασφάλεια έχει γίνει τρόπος ζωής για την οικονομική ελίτ. Ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει δεκάδες άτομα σε πλήρη απασχόληση – ακόμη και εξειδικευμένη ομάδα για θαλάσσια σπορ με εκπαιδευμένους διασώστες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν: η τάση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή.

Αν η δημόσια προσοχή μετατοπιστεί, οι υπερπλούσιοι ενδέχεται να χαλαρώσουν – μέχρι το επόμενο σοκ.

«Η μνήμη του κοινού είναι πολύ μικρή», σημειώνει ένας από τους αναλυτές. Και προσθέτει: «Μπορεί σήμερα να επενδύουν εκατομμύρια στην ασφάλεια, αλλά αν δεν κλιμακωθούν οι επιθέσεις, πολλοί θα ξαναβρούν την ησυχία τους».

Η ιδιαίτερη ιστορία της απαγωγής της Πάτι Χερστ

Η Πάτι Χερστ απήχθη από τρομοκρατική οργάνωση το 1974, εντάχθηκε στη δράση της, συνελήφθη το 1975 και τελικά της απονεμήθηκε χάρη το 2001. (photo credit : Penguin Random House)
Η Πάτι Χερστ απήχθη από τρομοκρατική οργάνωση το 1974, εντάχθηκε στη δράση της, συνελήφθη το 1975 και τελικά της απονεμήθηκε χάρη το 2001. (photo credit: Penguin Random House)

Η Πάτι Χερστ, κληρονόμος της οικογένειας Hearst, απήχθη το 1974 από τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό (SLA), μια ακραία αριστερή τρομοκρατική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, φέρεται ότι υπέστη ψυχολογική πίεση και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανέπτυξε συναισθηματικό δέσιμο και ερωτεύτηκε έναν από τους απαγωγείς της.

Η σχέση αυτή την οδήγησε να ταχθεί στο πλευρό της οργάνωσης και να συμμετάσχει σε εγκληματικές ενέργειες, όπως ληστείες τραπεζών. Τον Φεβρουάριο του 1975 συνελήφθη από τις αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όμως η ποινή της μειώθηκε αργότερα και το 2001 της δόθηκε χάρη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η υπόθεσή της αποτέλεσε ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα του «συνδρόμου της Στοκχόλμης» και προκάλεσε διεθνή συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αιχμαλωσίας.

Η Πάτι Χερστ παντρεύτηκε τον πρώην σωματοφύλακά της, τον Μπέρναρντ Σο το 1979. Απέκτησαν δύο παιδιά και εκείνη συμμετείχε σε μια σειρά από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η Χερστ κληρονόμησε την κολοσσιαία αυτοκρατορία του παππού της.

Ένας κόσμος σε διχασμό

Η εικόνα είναι αποκαλυπτική: από τη μία πλευρά, μια κοινωνία θυμωμένη, κατακερματισμένη, με πολίτες που θεωρούν δικαιολογημένη τη βία κατά των πλουσίων.

Από την άλλη, μια ελίτ που θωρακίζεται με κάθε μέσο – τεχνολογικό και ανθρώπινο – για να διατηρήσει την αίσθηση ελέγχου.

Ίσως το πιο ανησυχητικό όλων να μην είναι οι απειλές, αλλά το γεγονός ότι γίνονται κανονικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Goop: Η lifestyle αυτοκρατορία της Γκουίνεθ Πάλτροου που χτίστηκε χωρίς να πουλά τίποτα

Γουόρεν Μπάφετ: Ο πιο «φτωχός» δισεκατομμυριούχος του κόσμου – Γιατί θα μπορούσε να είναι πλουσιότερος από τον Έλον Μασκ

Πέτρα Έκλεστοουν: Η «χρυσή κληρονόμος» πουλά την υπερπολυτελή έπαυλη των 42 εκατ. ευρώ που έγινε talk of the town στο LA