«Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μας, αλλά είναι πραγματικά θετικό το γεγονός ότι μπορούμε να συναντηθούμε γύρω από αυτό το τραπέζι» είπε ο Στάρμερ προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πρώτη «από τις πολλές συνόδους κορυφής που θα ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα εποχή».

«Εφαρμόζουμε αυτό για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός πέρυσι και την αποστολή αυτής της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ασφάλεια και ανανέωση για τη χώρα μας και να βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων» συνέχισε ο Στάρμερ, εξηγώντας ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στην «σκληρή δουλειά όλων σε όλα τα επίπεδα». «Τα έγγραφα που έχουμε σήμερα μπροστά μας αποτελούν ένα ισχυρό πακέτο που θα ωφελήσει όλους τους πολίτες μας».

1

Οι 4 άξονες της συμφωνίας

Σε 4 άξονες  βασίστηκε η σημερινή συζήτηση ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κιρ Στάρμερμ, με βάση την προγραμματική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες.

Αλιεία: Η μεγάλη παραχώρηση

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της συμφωνίας αφορά την αλιεία, μεταδίδει η ΕΡΤ: ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αποδέχθηκε την παραχώρηση πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα για 12 χρόνια, μέχρι το 2038, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία. Η παραχώρηση αυτή αντικαθιστά την πενταετή συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον Μπόρις Τζόνσον και έληγε το 2026.

Εμπόριο: Μόνιμη συμφωνία

Σε αντάλλαγμα για τα αλιευτικά δικαιώματα, η ΕΕ αποδέχθηκε τη σύναψη μόνιμης «ελβετικού τύπου» συμφωνίας για την υγεία φυτών και ζώων (veterinary agreement), που προβλέπει ευθυγράμμιση των κανονισμών και σημαντική διευκόλυνση του εμπορίου αγροτικών και διατροφικών προϊόντων. Το Λονδίνο, παρά τις αρχικές ενστάσεις, αποδέχθηκε επίσης τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των συγκεκριμένων κανόνων, αναφέρεται σε σχετική ανταπόκριση της ΕΡΤ.

Άμυνα: Συμμετοχή στο Ταμείο Άμυνας

Μέσα από το νέο σύμφωνο ασφάλειας και άμυνας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ύψους 150 δισ. ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα τις βρετανικές αμυντικές βιομηχανίες και συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Φοιτητές και Νέοι: Σχέδιο κινητικότητας δύο ετών υπό διαπραγμάτευση

Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμφωνία για την κινητικότητα των νέων (Youth Mobility Scheme), η οποία προβλέπει την αμοιβαία δυνατότητα φοιτητών και νέων έως 30 ετών να ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία ή στην ΕΕ για έως και 2 χρόνια. Η ΕΕ πιέζει ώστε οι φοιτητές να τυγχάνουν των ίδιων διδάκτρων με τους εγχώριους, κάτι που η βρετανική πλευρά θεωρεί οικονομικά βαρύ. Πριν το Brexit, περίπου 50.000 Ευρωπαίοι φοιτητές σπούδαζαν στο Ηνωμένο Βασίλειο – αριθμός που έχει μειωθεί δραματικά λόγω της κατάργησης του Erasmus και της αύξησης των διδάκτρων.

Παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και μέρη του κυβερνώντος κόμματος, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία θα φέρει οφέλη στην οικονομία, θα ενισχύσει την άμυνα και θα ανοίξει δρόμους για τη νεολαία.

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα ΗΠΑ: Εκτοξεύτηκε πάνω από 5% η απόδοση του 30ετούς – Η Moody’s επαναφέρει το «Sell America»

«Η ειρήνη και η επένδυση στους ανθρώπους μπορεί να αλλάξει τα πάντα» – Ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα διαφορετικό Ιράκ

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Η IFSAS Αναλαμβάνει την Υλοποίηση Κρίσιμων Συστημάτων Ασφαλείας