Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα απέρριψε τα αιτήματα για φοροελαφρύνσεις, δηλώνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιαπωνίας είναι χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας.

Ο Ισίμπα εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση να χρηματοδοτηθούν οι φοροελαφρύνσεις μέσω της έκδοσης ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σύνεση στις δημόσιες δαπάνες, ειδικά τώρα που το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται.

1

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με επιτόκια», δήλωσε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος έμμεσα στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία έχει σταδιακά αυξήσει τα επιτόκια από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων πέρυσι. «Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που αυτά υφίστανται. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή, χειρότερη από της Ελλάδας».

Ο Ισίμπα δέχεται πιέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης για μείωση φόρων, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης, ενόψει των εκλογών για την άνω βουλή τον Ιούλιο. Τα σχόλια του υποδηλώνουν την προσπάθεια του να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις, παρά τη μείωση της δημοτικότητάς του, καθώς η άνοδος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 2024, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στη χώρα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με τις ονομαστικές αποδοχές να αυξάνονται επίσης. Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακριβότερη για την κυβέρνηση τόσο την έκδοση όσο και την εξυπηρέτηση του χρέους — κάτι που φαίνεται να αποτυπώνεται στην απάντηση του Ισίμπα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το συνολικό χρέος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 234,9% του ΑΕΠ το 2025, σε σύγκριση με 142,2% της Ελλάδας. Η Ιαπωνία προβλέπεται να δαπανήσει περίπου το ένα τέταρτο του αρχικού ετήσιου προϋπολογισμού της για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει αποφύγει μια κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας το 2009, κυρίως επειδή οι περισσότεροι κάτοχοι των ιαπωνικών ομολόγων είναι εγχώριοι επενδυτές και η χώρα παραμένει μεγάλος πιστωτής με σημαντικά αποθέματα ξένων περιουσιακών στοιχείων.

Ο Ισίμπα τόνισε ότι, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους και στήριξης της οικονομίας, πρέπει να συνεκτιμηθούν η αύξηση των δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδέα της μείωσης των φόρων και της κάλυψης των απωλειών στα έσοδα με κρατικά ομόλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ – Πούτιν: Όλα τα βλέμματα στην απογευματινή τους συνομιλία – Tι περιμένει η κάθε πλευρά

Xρυσός: Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά μετά το “χαστούκι” της Moody’s στις ΗΠΑ

Κατασχεμένα κότερα, σπίτια, τραπεζικές θυρίδες και αυτοκίνητα στη διάθεση της εφορίας – Ειδική ομάδα θα επιλέγει πως θα τα διαχειρίζεται το δημόσιο