Μεθοδικά και αθόρυβα ο εφοπλιστής Γιώργος Χατζής ισχυροποιεί τον στόλο του και την θέση του στη αγορά ξηρού φορτίου, μέσω των εταιρειών Newport SA και Grehel Shipmanagement, που έχουν την έδρα τους στον Πειραιά.
Η επενδυτική στρατηγική του, εστιάζει αφενός σε επιλεκτικές αγορές μεταχειρισμένων bulkers σε ελκυστικές τιμές και αφετέρου σε παραγγελίες σύγχρονων νεότευκτων πλοίων με συμβατικά καύσιμα σε κορυφαία ιαπωνικά ναυπηγεία.
Η ενασχόληση του Χατζή με την ναυτιλία ξεκίνησε στον Πειραιά, όπου δραστηριοποιήθηκε ως ναυλομεσίτης, αποκτώντας πρακτική εμπειρία στην αγορά των ναυλώσεων και των εμπορικών συμφωνιών. Η καριέρα του τον οδήγησε στη συνέχεια στο Μονακό, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Έναν από τους πλέον κοσμοπολίτικους κόμβους της διεθνούς ναυτιλίας, όπου είχε την ευκαιρία να διευρύνει το δίκτυο των επαφών και των συνεργασιών του.
Με εφόδιο τις εμπειρίες και τις γνωριμίες του εξωτερικού, επέστρεψε στην Ελλάδα και προχώρησε στην ίδρυση δύο εταιρειών, σηματοδοτώντας την στρατηγική του επέκταση στον χώρο της πλοιοκτησίας.
Η αρχή έγινε με την Newport S.A., που ιδρύθηκε το 2004, εστιάζοντάς στην αγορά πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και ακολούθησε αρκετά αργότερα, το 2019, η δημιουργία της Grehel Shipmanagement μιας εταιρείας με εξειδίκευση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων μεταφοράς dry bulk φορτίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταφορά σιτηρών.
Ακολουθώντας για χρόνια μια σταδιακή, οργανική πορεία ανάπτυξης, ο υπό διαχείριση στόλος του εφοπλιστή αναπτύσσεται πλέον με γοργούς ρυθμούς. Τα τελευταία έτη, οι δύο εταιρείες έχουν ενισχύσει δυναμικά την παρουσία τους στην αγορά — όχι μόνο μέσω εξαγορών second hand πλοίων, αλλά και μέσω παραγγελιών νεότευκτων πλοίων από κορυφαία ιαπωνικά ναυπηγεία.
Βάσει των επίσημων στοιχείων που παρατίθενται στις ιστοσελίδες των εταιρειών του, η Newport SA διαχειρίζεται στόλο 12 σύγχρονων handy bulkers, ενώ η Grehel Shipmanagement εμφανίζεται να διαθέτει 22 panamax πλοία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το TradeWinds, ο συνολικός στόλος του Γιώργου Χατζή έχει πλέον διευρυνθεί και αριθμεί περίπου 45 πλοία, καθώς προστίθενται σε αυτόν νέες εξαγορές και παραγγελίες νεότευκτων που δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές.
Επιλεκτικές κινήσεις στη secondhand αγορά
Ενδεικτικό της στρατηγικής του Γιώργου Χατζή είναι η τελευταία κίνηση του στη second hand αγορά, με την απόκτηση δύο supramax bulkers από την ιαπωνική IMECS, μέσω της Grehel Shipmanagement.
Στοιχεία της πλατφόρμας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue δείχνουν ότι τον Μάρτιο εξαγόρασε τα πλοία Indigo Flora (χωρητικότητας 58.700 dwt, κατασκευής 2013) και το Indigo Luffy (χωρητικότητας 58.100 dwt, κατασκευής 2012), επενδύοντας συνολικά περίπου 35 εκατ. δολάρια. Τα δύο πλοία μετονομάστηκαν σε Fiora και Luffy αντίστοιχα, και περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της ναυτιλιακής.
Το πρώτο ναυπηγήθηκε στο Kawasaki Heavy Industries και το δεύτερο στο Shin Kurushima Dockyard, επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική του Έλληνα πλοιοκτήτη να εστιάζει στην ποιότητα της ιαπωνικής ναυπήγησης.
Ναυλομεσιτικές πηγές συνδέουν επίσης την Newport με την απόκτηση ενός handysize χωρητικότητας 38.000 dwt, κατασκευής 2011, του οποίου το όνομα δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Κύκλοι προσκείμενοι στις εταιρείες, που επικαλείται το TradeWinds, εξηγούν πως η στρατηγική επένδυσης σε πλοία της συγκεκριμένης ηλικίας δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι τιμές των νεότερης κατασκευής και οικολογικών προδιαγραφών πλοία έχουν εκτοξευτεί σε αδικαιολόγητα -κατά την άποψη τους- επίπεδα.
Επομένως, προτιμούν ποιοτικά second hand ιαπωνικά πλοία, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, που μπορούν να παραμείνουν κερδοφόρα ακόμα και υπό το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο περιβαλλοντικών κανονισμών του IMO.
Νon-eco νεότευκτα
Σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες, μετά από πολυετή και ενεργή παρουσία στην αγορά μεταχειρισμένων, πριν από ένα χρόνο, ο εφοπλιστής αποφάσισε να διευρύνει το αποτύπωμα του στόλου του και μέσω ναυπηγήσεων.
Η στροφή αυτή σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο για τις εταιρείες του, με παραγγελίες που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία ποιότητας και αξιοπιστίας — πάντα με επίκεντρο την αποδοτικότητα και τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2024 έκλεισε συμφωνία με το ιαπωνικό ναυπηγείο Oshima Shipbuilding για την κατασκευή τριών kamsarmax.
Tο TradeWinds αναφέρει ότι ακολούθησε η παραγγελία εντός τέταρτου kamsarmax στο ίδιο ναυπηγείο και στη συνέχεια μία συμφωνία για την κατασκευή δύο ultramax στο Imabari Shipbuilding και δύο handy στο Shin Kurushima. Επιβεβαιώνοντας την προτίμηση του πλοιοκτήτη στις ιαπωνικές γιάρδες.
Οι παραδόσεις αναμένονται μεταξύ 2026 και 2028, ενώ κοινό στοιχείο όλων των νεότευκτων είναι ότι θα χρησιμοποιηούν συμβατικά καύσιμα, χωρίς πρόθεση μετάβασης σε LNG ή άλλα εναλλακτικά καύσιμα.
Σημειώνεται ότι τα πλοία δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί επίσημα σε ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων και οι παραγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τη ναυτιλιακή.
Παρουσία και στις μεταφορές εμπορευμάτων
Η παρουσία του Γιώργου Χατζή στη ναυτιλία δεν περιορίζεται στην πλοιοκτησία. Ο ίδιος θεωρείται η κινητήριος δύναμη πίσω από τη Langlois Enterprises Group, εταιρεία με αντικείμενο τη μεταφορά σιτηρών, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διαθέτει γραφείο στη Λουγκάνο της Ελβετίας.
Η Langlois διαχειρίζεται περί τα 60 πλοία τρίτων, διατηρώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά.
Οσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Χατζή τον χαρακτηρίζουν με μια λέξη «μαμούνι», θέλοντας να δείξουν ότι είναι πανέξυπνος και «μυρίζεται» τις ευκαιρίες.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο Χατζής είχε μια μικρή περιουσία από την οικογένειά του. Μονοκατοικίες στο Παλαιό Ψυχικό, ακίνητα στη Γλυφάδα. Θεωρείται bon vivant από τους λίγους ενώ έχει μπει και στο real estate. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει αγοράσει μια πολυκατοικία σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου ενώ αναπτύσσει και ξενοδοχειακή μονάδα με θέα την Ακρόπολη…
Διαβάστε επίσης:
Maran Tanker (Μαρία Αγγελικούση): Πούλησε το Maran Canopus για 48-50 εκατ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πεσκόφ: Ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, υπό όρους
- ΗΠΑ: Το ζεύγος Μητσοτάκη στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους Κωνσταντίνου
- Κυβερνητικές πηγές: Ο Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ξανά χωρίς απαντήσεις και επιχειρήματα
- Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς στο My Story: Το success story της Theon, ο Τραμπ, πόλεμος και ειρήνη και οικογενειακές ιστορίες
