ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος «σαρώνει» Alpha Bank, το Colpo Grosso της Πειραιώς, γιατί αγοράζει Εθνική το Principal και το Capital Eurobank και Optima, το deal στην Υγεία, το top ραντεβού του Παπασταύρου, το party του Τσάκου και η όμορφη ηθοποιός
Τα συνολικά έσοδα της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Danaos του Γιάννη Κούστα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκαν στα 253,307 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 236,190 προήλθαν από την εκμετάλλευση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα 17,117 εκατ. δολαρίων από τα φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025 , η Danaos είχε κατά μέσο όρο 73,7 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 10,0 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου σε σύγκριση με 68,0 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7,0 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.
Η αξιοποίηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025 ήταν 97,2% σε σύγκριση με 97,3% στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.
Η αξιοποίηση των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025 ήταν 92,4% σε σύγκριση με 93,6% στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024 .
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 113,4 εκατομμύρια δολάρια ή 6,04 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με 140,0 εκατομμύρια δολάρια ή 7,15 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανήλθαν σε 119,8 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με 138,9 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη/ζημίες του τομέα πλοίων ξηρού φορτίου ανήλθαν σε ζημία 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με έσοδα 0,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024 .
Η μείωση των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών κατά 26,6 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025 σε σύγκριση με το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024 οφείλεται κυρίως σε αύξηση των συνολικών λειτουργικών εξόδων κατά 19,8 εκατομμύρια δολάρια , αύξηση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 6,0 εκατομμύρια δολάρια, μείωση των εισπραχθέντων μερισμάτων κατά 0,6 εκατομμύρια δολάρια , αύξηση 0,1 εκατομμυρίων δολαρίων στις ζημίες από ίδια κεφάλαια επί επενδύσεων και μείωση 0,1 εκατομμυρίων δολαρίων στα λειτουργικά έσοδα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα κατά το πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, έχουν ως εξής:
Τον Φεβρουάριο του 2025, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία κοινοπρακτικού δανείου ύψους έως και 850 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοδότηση όλων των εναπομεινάντων νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με παραδόσεις από το 2026 έως το 2028.
Τον Ιανουάριο του 2025 παρελήφθη το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Phoebe», χωρητικότητας 6.014 TEU, το οποίο έχει ήδη συμβόλαιο ναύλωσης 7 ετών.
Το υπόλοιπο βιβλίο παραγγελιών αποτελείται επί του παρόντος από 15 επιπλέον νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 128.220 TEU με αναμενόμενες παραδόσεις ενός πλοίου το 2025, τριών πλοίων το 2026, εννέα πλοίων το 2027 και δύο πλοίων το 2028. Όλα τα πλοία στο βιβλίο παραγγελιών έχουν σχεδιαστεί με τα πιο σύγχρονα οικολογικά χαρακτηριστικά, θα είναι έτοιμα για καύσιμο μεθανόλης, θα είναι εξοπλισμένα με πλυντρίδες ανοιχτού βρόχου και μονάδες Εναλλακτικής Ναυτιλιακής Ενέργειας (AMP) και θα ναυπηγηθούν σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) σε σχέση με τα πρότυπα εκπομπών Tier III και τον Δείκτη Σχεδιασμού Ενεργειακής Απόδοσης (EEDI) Φάσης III.
Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει πολυετείς συμφωνίες ναύλωσης για τα υπόλοιπα 15 νεότευκτα πλοία, με μέση διάρκεια ναύλωσης περίπου 5,3 έτη.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, προστέθηκαν περίπου 525 εκατομμύρια δολάρια στα ανεκτέλεστα έσοδα μέσω ενός συνδυασμού νέων ναυλώσεων και επεκτάσεων ναυλώσεων για 12 από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά συμβατικά λειτουργικά έσοδα σε μετρητά, βάσει των συμβάσεων ναύλωσης που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα, ανέρχονται σήμερα σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των νεότευκτων πλοίων. Η υπόλοιπη μέση συμβατική διάρκεια ναύλωσης για τον στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι 3,9 έτη.
Η συμβατική κάλυψη ημερών λειτουργίας ναύλωσης για τον στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι επί του παρόντος 99% για το 2025 και 85% για το 2026. Αυτό περιλαμβάνει και τα νεότευκτα πλοία με βάση τις προγραμματισμένες ημερομηνίες παράδοσής τους.
Η Danaos έχει επαναγοράσει συνολικά 2.937.158 μετοχές της κοινής μετοχής της στην ανοιχτή αγορά με 205,7 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του πρόσφατα αναβαθμισμένου προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων , το οποίο εισήχθη αρχικά τον Ιούνιο του 2022 και αναβαθμίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 και τον Απρίλιο του 2025 .
Η Danaos ανακοίνωσε επίσης μέρισμα 0,85 δολαρίων ανά κοινή μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Το μέρισμα καταβάλλεται στις 5 Ιουνίου 2025 στους μετόχους που κατέχουν μετοχές στις 27 Μαΐου 2025 .
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Dr. John Coustas σχολίασε:
«Καθώς προχωρά το έτος, το επίπεδο της παγκόσμιας αναστάτωσης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται, κυρίως πρόσφατα με την Ινδία και το Πακιστάν , και η αβεβαιότητα των δασμών έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση στην αγορά του Ειρηνικού των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική. Όσο οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν, αναμένουμε ότι οι εμπορικές ροές θα ανακάμψουν, με τα εξαντλημένα αποθέματα να οδηγούν τελικά σε αύξηση της ζήτησης.
»Η αγορά ξηρού φορτίου χύδην έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του πρώτου τριμήνου, αν και η ανάκαμψη ήταν μέτρια. Κατά την άποψή μας, μια ουσιαστική και βιώσιμη ανάκαμψη θα είναι δύσκολη ελλείψει περαιτέρω πρωτοβουλιών ανάπτυξης στην Κίνα. Ενώ το πολυδιαφημισμένο έργο Simandu αναμένεται να ωφελήσει την αγορά capesize αυξάνοντας τα τονομίλια, η συνολική κατανάλωση σιδηρομεταλλεύματος δεν προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά.
»Η οικονομική μας απόδοση συνεχίζει να είναι ισχυρή, αν και έχει επηρεαστεί από μια σειρά ανανεώσεων ναύλων πλοίων σε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να αυξάνουμε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ναυλωμένων ταξιδιών, θωρακίζοντας ουσιαστικά την εταιρεία από τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία της αγοράς. Η κάλυψη των πλοίων με ναύλους για το 2025 και το 2026 είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη.
»Μια αξιοσημείωτη πρόσφατη εξέλιξη είναι ο προτεινόμενος κανονισμός του ΙΜΟ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δυστυχώς, ο κανονισμός δεν ανταποκρίνεται στις πιο φιλόδοξες προτάσεις του κλάδου και είναι απίθανο να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο στην απαλλαγή του κλάδου μας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Υπάρχουν περιορισμένα κίνητρα για τη χρήση ακριβών πράσινων καυσίμων και για το LNG δεν έχει δοθεί ουσιαστική προτεραιότητα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με το καύσιμο του μέλλοντος και προς το παρόν τα συμβατικά πλοία με scrubbers παραμένουν η προεπιλεγμένη επιλογή.
»Αυτή τη στιγμή αναβάλλουμε τις επενδύσεις σε νέα πλοία και επικεντρωνόμαστε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης του υπάρχοντος στόλου μας. Το σημαντικό αναπτυξιακό μας ανεκτέλεστο βιβλίο παραγγελιών πλοίων περιλαμβάνει 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση τα επόμενα τρία χρόνια, όλα υποστηριζόμενα από ισχυρές και κερδοφόρες συμφωνίες ναύλωσης που θα ενισχύσουν τόσο το προφίλ του στόλου μας όσο και τις δυνατότητες κερδών μας.
»Παρά τις ευρύτερες αβεβαιότητες, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή ανώτερων αποδόσεων στους μετόχους μας μέσω πειθαρχημένης εκτέλεσης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής εστίασης».
Διαβάστε επίσης:
Τουρισμός: Επενδύσεις 5 δισ. αλλά οι μισές επιχειρήσεις στο… κόκκινο
Τραμπ: Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος
Ο Aπ. Ταμβακάκης εντείνει την παρουσία του στα τρόφιμα – Τι φέρνει η νέα EOS Food Holdings Ι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση ομάδας νεαρών σε μαθητές στο 1ο γυμνάσιο Ευόσμου
- Παντρεύονται Απόστολος Λύτρας και Θεοδώρα Παπαδοπούλου
- Χρηματιστήριο: ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώθησαν τον δείκτη σε νέο υψηλό 15 ετών, το γύρισμα σε Alpha και ΟΠΑΠ, νέο υψηλό για Optima και ΟΛΠ
- Boeing: Παραγγελία μαμούθ από την Qatar Airways – Η μεγαλύτερη στην ιστορία της λέει ο Τραμπ
