Έσοδα από την αξιοποίηση τριών εγκαταλελειμμένων Ξενία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και παράλληλη αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης είναι ο διπλός στόχος του υπουργείου Τουρισμού, που θέτει μέσω της νέας πρωτοβουλίας να μισθώσει τα κτίρια ιδιοκτησίας του σε ιδιώτες.

Η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή ανακοίνωσαν χθες την αναβίωση του μοντέλου ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, με πρωτοβουλία του ΕΟΤ. Τα κτίρια των πρώην Ξενία σε Ανάβυσσο, Περαία και Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο λειτουργούν ήδη ως αδειοδοτημένες εκπαιδευτικές μονάδες, αλλά μόνο σε ένα τμήμα του κτιρίου. Μέσω διαγωνισμών ΣΔΙΤ τα κτίρια θα πάρουν πάλι ζωή και θα μισθωθούν με διάρκεια σύμβασης 99 χρόνων, αυτή τη φορά ως ξενοδοχειακές μονάδες που θα λειτουργήσουν ιδιωτικοί φορείς, με την υποχρέωση να ενσωματώσουν στις εγκαταστάσεις τους δομές εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, ως σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης. Όπως είπε η κ. Κεφαλογιάννη, η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στο ελβετικό μοντέλο που αναπτύχθηκε συστηματικά στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη ούτε στην Ελλάδα, καθώς επαναφέρει τη διττή λειτουργία των Ξενία.

1

Το ελβετικό μοντέλο είχε ακολουθήσει και ο ΕΟΤ, όταν ίδρυσε τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων το 1937.

Το υπουργείο αναμένει ότι θα εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από ξενοδόχους, δεδομένου ότι τα κτίρια είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής και τοποθεσίας. Ειδικότερα το Ξενία-Ήλιος στην Ανάβυσσο, στο Μαύρο Λιθάρι, που κατασκευάστηκε το 1984, έχει σχεδιαστεί από τον Αλέξανδρο Τομπάζη. Τη δεκαετία του 1980 κατασκευάστηκε ως τριάστερο 77 δωματίων και το Ξενία-Ήλιος της Περαίας, που λειτουργεί από το 2023 ως η πρώτη Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού στην Ελλάδα. Το Ξενία Ήλιος του Ηρακλείου, όπου στεγάζεται το ΔΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, έχει πληγεί από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, επομένως θα αποκατασταθεί.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, που θα έπεται της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, θα προβλέπει ρητά την υποχρέωση του ιδιώτη να αποκαταστήσει το κτίριο, να το λειτουργήσει ως ξενοδοχείο με πρόβλεψη για εκπαιδευτήριο, το οποίο όμως θα παραμείνει αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού. Η κ. Κεφαλογιάννη δε διευκρίνισε αν θα είναι υποχρεωτική η απασχόληση των απόφοιτων των εν λόγω σχολών στις συγκεκριμένες μονάδας, απάντησε δε ότι θα είναι καλό για τους σπουδαστές και τις επιχειρήσεις να απορροφηθούν.

Βάσει των όρων της σύμβασης, ο ιδιώτης θα δεσμεύεται για την εξασφάλιση της στέγασης και της διατροφής των καταρτιζόμενων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των αποφοίτων είναι η εκπαίδευση επί του πεδίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η απορρόφηση των απόφοιτων δημοσίων τουριστικών σχολών διαμορφώνεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Τα έσοδα από τις συμβάσεις μίσθωσης θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις εκπαίδευσης, που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού, επομένως αναμένεται ότι θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του.