ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Όμιλος Bjarke Ingels (BIG) αποκάλυψε τα σχέδιά του για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Gelephu, το οποίο θα γίνει το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Μπουτάν. Σε στρατηγική τοποθεσία, κοντά στα σύνορα Μπουτάν-Ινδίας και στον ποταμό Paitha, το αεροδρόμιο θα εκτείνεται σε 68.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιβάλλεται από τα πλούσια υποτροπικά δάση, τα βουνά και τα ποτάμια του βασιλείου. Ο σχεδιασμός στοχεύει να εντυπωθεί στους ταξιδιώτες μόνιμα, αφήνοντας μια υπέροχη εικόνα του Μπουτάν και της Πόλη Mindfulness στο Gelephu.
Η πρόσοψη του αεροδρομίου θα διαθέτει αρθρωτά ξύλινα πλαίσια που παρέχουν ευελιξία και δυνατότητα επέκτασης, δημιουργώντας την εντύπωση μιας στυλιζαρισμένης οροσειράς από απόσταση. Αυτά τα μέλη θα είναι περίπλοκα σκαλισμένα και χρωματισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή τέχνη του Μπουτάν, με τρεις τύπους δράκων που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Μπουτάν, συνδυάζοντας την πρωτοποριακή καινοτομία με την κληρονομιά.

Εσωτερικά, το αεροδρόμιο θα επιδείξει την κουλτούρα του κράτους μέσα από διάφορες επιλογές εσωτερικού σχεδιασμού, όπως Shing-Zo (ξυλουργική), Par-Zo (σκάλισμα), Lha-Zo (ζωγραφική) και Tshar-Zo (παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης). Τα παραδοσιακά γλυπτά θα εκτείνονται από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, δημιουργώντας ένα συνεκτικό σχέδιο.

Μια εσωτερική αυλή, που θα ονομάζεται Forest Spine, θα χωρίζει τον τερματικό σταθμό σε δύο τμήματα: εσωτερικού και εξωτερικού.
Το αεροδρόμιο θα λούζεται από φυσικό φως, με μια μεγάλη είσοδο τριπλού ύψους, μεγάλα παράθυρα και φεγγίτες, παρέχοντας ήσυχα εσωτερικά και εξωτερικά lounges για γιόγκα, ηχητικά λουτρά και διαλογισμό, αντανακλώντας τις αξίες του Μπουτάν.

Με τη σχεδιαστική υπογραφή της BIG -σε συνεργασία με τις Arup και Cistri- το αεροδρόμιο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες του το 2029.
Προβλέπεται να υποδέχεται 1,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, μέχρι το 2040 και να εξυπηρετεί 123 πτήσεις καθημερινά. Μια πρώτη γεύση αναμένεται να πάρουμε από την αντίστοιχη installation στην Architecture Biennale της Βενετίας φέτος -από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Ένα αεροδρόμιο είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που έχει κανείς από ένα μέρος που επισκέπτεται. Στο διεθνές αεροδρόμιο Gelephu, προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τη φύση και τον πολιτισμό της χώρας», δήλωσε ο Bjarke Ingels.

Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός που ενσωματώνει παθητικά designs που ανταποκρίνονται στο κλίμα, θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά του Μπουτάν, διασφαλίζοντας πως το διεθνές αεροδρόμιο Gelephu θα προσφέρει τελικά μια αξέχαστη και ουσιαστική εμπειρία στους ταξιδιώτες.

Άλλωστε, το έργο υπογραμμίζει την προσεκτική μελέτη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων, δημιουργώντας μια λειτουργική και αισθητικά ευχάριστη πύλη προς την πόλη Mindfulness του Μπουτάν.

Διαβάστε επίσης:
Στον Liu Jiakun το Pritzker Architecture Prize για το 2025
Η καινούρια στολή του αυτοκράτορα: Bentley Bentayga Atelier Edition
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 200 εκατ. ευρώ για τον «ναό» του Μαραντόνα!
- Πώς στρατολογήθηκε ο κατάσκοπος, η αφαίρεση της ιθαγένειας και ο νόμος Δένδια, το ηθικό και το νόμιμο, ο Τασούλας και τα Αρχαία Ελληνικά
- Θ. Κοτσιαρός (ΠΕΦ): Η Ακαδημία Φαρμάκου φέρνει νέο μοντέλο σύνδεσης, εκπαίδευσης και παραγωγής
- Απόφαση ΑΠ: Δεν γνωμοδότησε για αναδρομικότητα – Μπαράζ νομικών διεκδικήσεων από δανειολήπτες – Επανέρχεται ο φόβος του ηθικού κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.