• Business

    Το «καυτό» καλοκαίρι των τραπεζιτών


    Σχεδιασμός για τα κόκκινα δάνεια και προετοιμασία για τα stress tests θα απασχολήσουν τους Έλληνες τραπεζίτες τους επόμενους μήνες με το «κερασάκι» να είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι πολλών εβδομάδων που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες κλιμάκια του SSM εντός των τραπεζών.

    Με την έναρξη ισχύος του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τις 3 Αυγούστου και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά μια πιο δυναμική φάση για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Βροχή καταγγελιών, πιέσεις προς επιχειρηματίες να δράσουν ή να αποχωρήσουν, νέα λουκέτα αλλά και νέες «διασώσεις» βιώσιμων επιχειρήσεων.

    Η ατζέντα είναι γεμάτη, τονίζει στο mononews  τραπεζίτης που «βλέπει» ότι και αυτό το καλοκαίρι, οι διακοπές θα είναι λίγες και με πολλές σκοτούρες για τον κλάδο. Οι πιέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, από τον SSM αλλά και από την ανάγκη να κλείνουν μέτωπα, δεν θα επιτρέψουν καθυστερήσεις ή αστοχίες.

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν και δεν συνοδεύτηκε από πιο θεαματικές εξελίξεις, όπως αναμενόταν είναι μια βάση επανεκκίνησης, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, που προσθέτουν πάντως ότι χωρίς ανάκαμψη, η πρόοδος θα είναι περιορισμένη.

    Οι τραπεζίτες θα νιώθουν την «καυτή ανάσα» του SSM τους επόμενους μήνες εντός των ίδιων των τραπεζών τους αφού κλιμάκια στελεχών θα κατοικοεδρεύουν για πολλές εβδομάδες σε κάθε όμιλο προκειμένου να ελέγξουν ενδελεχώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια.

    Ο έλεγχος θα αφορά κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και την ποιότητα των ρυθμίσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες . Ζητούμενο είναι εάν οι κινήσεις είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες, και οδηγούν σε αύξηση της ανάκτησης είτε με εισπράξεις από εξυπηρέτηση των δανείων είτε με ρευστοποιήσεις ενεχύρων.

    Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεν πιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους, ώστε ο κλάδος να ξεκινήσει από μια καλή βάση για τα πιο δύσκολα έτη 2018-2019 και κυρίως να υπάρχουν ικανοποιητικά μεγέθη ενόψει stress tests.

    Τα stress tests του 2018 είναι κοντά και θα γίνουν με βάση τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους. Οι τράπεζες έχουν ήδη ορίσει ομάδες προετοιμασίας αλλά το κρίσιμο είναι να έχουν επιτύχει μεγέθη ικανοποιητικά που θα τους επιτρέψουν να περάσουν τον κάβο χωρίς απώλειες.

    Και οι ξένοι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα του κλάδου να επιτύχει τους φιλόξοδους στόχους και άρα, πρόσθετη πίεση προκύπτει και από αυτό το πεδίο αφού από το Σεπτέμβριο στα μεγάλα conferences θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα για να πειστεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: POS: Εγκατάσταση μέχρι 27 Ιουλίου ή πρόστιμο 1.500 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλοι αγαπημένοι στον Ελλάκτωρα!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Ροδόπουλος (EEL): «Μόνο το τρένο μπορεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων»



    ΣΧΟΛΙΑ