ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πώληση ενός τάνκερ 17 ετών με σημαντικό κέρδος και στην παραγγελία δύο επιπλέον product tankers προχώρησε η ναυτιλιακή Brave Maritime συμφερόντων της οικογένειας Βαφειά.
Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Mipo της Νοτίου Κορέας για την κατασκευή δύο επιπλέον δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων MR, χωρητικότητας 50.000 dwt, αυξάνοντας τον αριθμό των υπό κατασκευή product tankers της σε τέσσερα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή τους θα κυμανθεί στα 52,5 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο, ενώ η παράδοση τους ορίστηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2027.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Brave Maritime είχε κλείσει συμφωνία με το ίδιο ναυπηγείο για την κατασκευή δύο τάνκερ MR, κόστους 54 εκατ. δολαρίων έκαστο.
Η εφοπλιστική οικογένεια έχει μακροχρόνια συνεργασία με το Hyundai Mipo και αν επιβεβαιωθεί η τελευταία παραγγελία θα πρόκειται για το 14ο και 15ο πλοίο που θα κατασκευάσει σε αυτό.
Όπως αναφέρει το tradewinds, η δραστηριότητα στα νεότευκτα τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου κινείται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ το 2024, με τη ροή των συμφωνιών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Οι εταιρείες του ομίλου Βαφειά έχουν ισχυρή παρουσία και στην second hand αγορά, πραγματοποιώντας τα τελευταία δύο χρόνια σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων όλων των κατηγοριών.
Τελευταία κίνηση, όπως αναφέρουν ναυλομεσιτικές πηγές, ήταν η πώληση του τάνκερ Afrapearl (το οποίο εμφανίζεται στο vesselfinder.com με την ονομασία Emerald I), κατασκευής 2007, έναντι 38,5 εκατ. δολαρίων.
Εάν επιβεβαιωθεί η τιμή, πρόκειται για κέρδος 250% σε σχέση με την τιμή αγοράς του, καθώς η Brave Maritime απέκτησε το συγκεκριμένο πλοίο το 2021 έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων.
Το aframax ονομάζονταν τότες Capricorn Voyager, ανήκε στην Mitsui OSK Lines και το διαχειρίζονταν η Chevron.
H οικογένεια Βαφειά δραστηριοποιείται στις αγορές των τάνκερ και των LPG carriers, μέσω της ιδιωτικής εταιρεία Stealth Maritime, αλλά και των τριών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο StealthGas, Imperial Petroleum και C3is, επικεφαλής των οποίων είναι ο Χάρης Βαφειάς.
Διαβάστε επίσης:
Imperial Petroleum (Χάρης Βαφειάς): Καθαρά κέρδη 36,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο εξάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurovision 2026: Ο Αkylas με το Ferto είναι ο μεγάλος νικητής – Όσα έγιναν στον ελληνικό τελικό
- Τράπεζες: Ολα τα συνδρομητικά πακέτα για φθηνότερες καθημερινές συναλλαγές
- Γιατί βούτηξε η ΤΙΤΑΝ, τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, η μάχη Theon με τους short, ποιο deal της Ideal χάλασε, βιομήχανοι κατά Τσάφου, μια αποκάλυψη για Τσίπρα – Στουρνάρα και όταν η Ζαχαράκη γίνεται ντεκόρ της Κίμπερλι
- Πλειστηριασμοί: Το σφυρί της εβδομάδας «χτυπά» σε Ξάνθη, ΣΒΑΜΠΕ και «Ελληνικός Νηογνώμονας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.