ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανταολική Αττική, ενώ αναμένεται και νέα ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια «μέχρι σήμερα έχουμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών δηλαδή 50% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι 4.000 εθελοντές είναι στο πυροσβεστικό σώμα, 5.000 στην πολιτική προστασία και 840.000 «εθελοντές» που «έβαλαν πλάτη» και καθάρισαν τα οικόπεδά τους.
Συγκεκριμένα, για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια είπε ότι «δεν έσβησε στον Βαρνάβα γιατί οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες». Όπως είπε στο σημείο έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, και η φωτιά μέσα σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ περνώντας από 20 οικισμούς για να φτάσει στις δύο αυτές περιοχές.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η φωτιά στον αστικό ιστό έφτασε στα 5 λεπτά γιατί και ο Βαρνάβας είναι αστικός ιστός». «Δόθηκε τεράστια μάχη με ρίσκο τη ζωή των πυροσβεστών» επισήμανε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις τις πολιτικής προστασίας στις οποίες προχώρησε ο ίδιος λέγοντας ότι «έφερα drone και παρακολουθούμε τις ενάρξεις πυρκαγιών μέρα και νύχτα σε πραγματικό χρόνο. Άλλαξε το δόγμα των εναερίων και πετούν έμφορτα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση προκειμένου να αλλάξει η φύτευση κοντά στα σπίτια και να τοποθετηθούν βραδύκαυστα δέντρα.
Σχετικά με το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις είπε ότι «έχουν περάσει τα τεχνικά κλιμάκια και εγκρίνονται από τις δημαρχιακές αρχές. Στη συνέχεια, παίρνουν το πρώτο βοήθημα τα 600 ευρώ και μετά το σύνολο τις αποζημίωσης» τονίζοντας πως τα χρήματα θα δοθούν μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική τόνισε ότι δημοπρατήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες 1,7 δισ. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί τα 400 εκατομμύρια από αυτά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, Canadair και άλλων μέσων ενώ όπως είπε παράλληλα ενισχύθηκαν οι μονάδες δασοκομάντο. Όσον αφορά τα νέα Canadair αυτά θα έρθουν στις αρχές του 2027 τα πρώτα 3 και μέχρι το 2030 θα έρθουν τα 2 από την ΕΕ ενώ θα αγοραστούν και πέντε επιπλέον.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs, Μorgan Stanley: Μειώνουν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί, καθώς ο Πάουελ αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων
Ηλεκτρικά οχήματα: Ποιες κινεζικές εταιρείες στρέφονται προς την ΕΕ για να αποφύγουν τους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.