• Πολιτική

    Xάος στη Λέσβο: Tραυματίες και μεγάλες ζημιές από τον σεισμό 6,1R (video)

    • NewsRoom
    σεισμός Μυτιλήνη

    (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τις πληγές της μετρά η Λέσβος, έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε στις 15.28 το νησί. Η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα πολλά κτήρια να καταρρεύσουν, άνθρωποι να τραυματιστούν, το οδικό δίκτυο να υποστεί εκτενείς φθορές, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα εγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια στον οικισμό Βρίσα.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έγινε γνωστό πως 10 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν υποστεί κατάγματα.

    Βρίσα

    Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», είπε.

    Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάτοικος της Βρίσας, ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς ανέφερε πως «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημιές.

    «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς και πρόσθεσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

    Aντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το εάν η γυναίκα που εγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της, έχει διασωθεί, καθώς ορισμένες πηγές αναφέρουν πως τα σωστικά συνεργεία την απεγκλώβισαν, ενώ άλλες τονίζουν πως παραμένει κάτω από τα ερείπια.

    Πλωμάρι

    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με την πρόσοψη και το καμπαναριό να έχουν καταρρεύσει.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις.

    https://www.facebook.com/100009875731962/videos/483571985315322/

     

    Στη Μυτιλήνη ο Τόσκας και ειδικά κλιμάκια

    Όπως έγινε γνωστό, στο νησί μεταβαίνει με ελικόπτερο σινούκ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ, συνοδευόμενη από εκπαιδευμένο σκύλο που θα πραγματοποιήσει έρευνες ανάμεσα στα χαλάσματα.

    Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου – Παρέχουν δωμάτια στους σεισμόπληκτους

    Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

    σεισμός Μυτιλήνη
    Συντρίμμια στον οικισμό Βρίσα
    σεισμός Μυτιλήνη
    Εκτενείς ζημιές σε κτήρια μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο

    Αισθητός και στην Τουρκία ο σεισμός

    Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έγινε αισθητή ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια, όπως αναφέρουν γειτονικά μέσα ενημέρωσης ενώ έγινε αντιληπτός και σε ορισμένα μέρη της Αττικής.

    Πανικόβλητοι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων από τη Σμύρνη μέχρι την ανατολική Θράκη:

    https://www.youtube.com/watch?v=8vIcISUMtu0

     

    https://www.facebook.com/emprosnet/videos/10154829340498160/

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σεισμός 6,1 Ρίχτερ: Ρωγμές σε κτήρια στην πόλη της Μυτιλήνης (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμός στη Μυτιλήνη – Πληροφορίες για μια εγκλωβισμένη (video-αποκλειστικές φωτό)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σεισμός: Πανικός στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Προύσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ