• Big Story

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έβαλε πρόστιμο σε εταιρεία 3 χρόνια αφού έκλεισε (ούτε στην Ουγκάντα)

    Δημήτρης Κυριτσάκης

    Δημήτρης Κυριτσάκης


    Πρόστιμο ύψους 88.814,62 ευρώ επέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία εμπορίας επίπλων Neoset, μετά από καταγγελία αναφορικά με τους όρους λειτουργίας του franchise της, που κρίθηκε ότι θέτουν κάθετους περιορισμούς του ανταγωνισμού.

    Όπως ανέφερε στη σχετική της απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού, “από την εξέταση των σχετικών συμβατικών όρων και πρακτικών της καταγγελλόμενης, προέκυψαν στοιχεία που στοιχειοθετούν κάθετους περιορισμούς του ανταγωνισμού, οι οποίοι συνίστανται ιδίως σε καθορισμό τιμών μεταπώλησης, κατά το διάστημα των ετών 2000 έως και 2009, καθώς επίσης και σε περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων, ιδίως μέσω ρήτρας αποκλειστικής προμήθειας και επιτρεπτού μόνο λιανικών πωλήσεων, και περιορισμού των ενεργητικών πωλήσεων σε τελικούς χρήστες από τα μέλη του δικτύου επιλεκτικής διανομής της NEOSET, κατά το διάστημα των ετών 2000 έως και 2013. Οι εν λόγω όροι και πρακτικές συνιστούν περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, κατά τις κείμενες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις”.

    Ωραία όλα αυτά, θα πει κανείς, και αφού είναι έτσι, ορθώς επιβλήθηκε το πρόστιμο. Βέβαια, υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια:Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε μία εταιρεία η οποία έχει κηρυχθεί σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014, δηλαδή πριν από τρία ολόκληρα χρόνια!

    Το θέμα αναδείχθηκε μετά από σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στη Βουλή, ο οποίος επικαλείτο δημοσίευμα εφημερίδας και ζητούσε από τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει αν πράγματι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Την απάντηση την έδωσε με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, ο οποίος επικαλέστηκε “τις δεκάδες καταγγελίες που συνεχώς υποβάλλονται, τη δυσχέρεια συλλογής του αποδεικτικού υλικού για να τεκμηριωθεί μια υπόθεση. Τον περιορισμένο αναλογικά αριθμό των υπαλλήλων της Επιτροπής, αλλά και το εύρος των εμπεριστατωμένων εισηγήσεων και των αποφάσεων που αυτή εκδίδει, με ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων ούτως ώστε αυτές να επικυρώνονται από τα διοικητικά δικαστήρια”. Ανέφερε ακόμα πως δεν ευθύνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το γεγονός ότι η Neoset κήρυξε πτώχευση, εξηγώντας παράλληλα πως η πτώχευση μίας εταιρείας δεν αποτελεί λόγο για την αρχειοθέτηση μίας υπόθεσης που εκκρεμεί. Εξήγησε μάλιστα πως η απόφαση της Επιτροπής δίνει το δικαίωμα σ Ελληνικό Δημόσιο να καταταγεί ως πιστωτής κατά την εκκαθάριση της πτωχευτικής περιουσίας της Neoset.

    Αυτά τα βλέπουν στην Ουγκάντα και γελάνε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: «Αυτή η συμφωνία που φέρνουμε είναι αποκλειστικά δική μας – Η ΝΔ βρίσκεται σε vertigo» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άχρηστες πλέον οι χάρτινες αποδείξεις με απόφαση Πιτσιλή – Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Αύξηση σημαντική στα κέρδη για το 2016 παρουσίασε ο όμιλος



    ΣΧΟΛΙΑ