ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, προέβλεψε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται ισχυρή προσέλκυση νέων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 120 – 150 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει πως θα διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Τόνισε μάλιστα πως και τα επόμενα χρόνια υπάρχει ένα «μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας» για νέες μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ανάγκες αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένουν χαμηλές.
Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως η ΕΕ συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτό, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί πόροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μακροχρόνια λύση. «Εμείς ως τράπεζα και ως οικονομία αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του EU Green Deal, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε.
Ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε ανήσυχος σχετικά με τυχόν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε «πραγματικές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις». Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η μειούμενης σημασίας θέση της Ευρώπης σε γεωπολιτικό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αυτό που απαιτείται είναι πραγματική ηγεσία ώστε να δράσουμε σωστά ως Ευρωπαίοι», δήλωσε.
Πάντως, ο CEO της Πειραιώς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πρόσφατη κρίση στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, εκτιμώντας ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ότι δεν αναμένεται να εξαπλωθεί ή να επηρεάσει την Ευρώπη ή ακόμη και τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυκλοφοριακό «μπλακ άουτ» στην Αθήνα από σήμερα λόγω του Αυθεντικού Μαραθωνίου – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, πού και πότε
- Οι νέες προκλήσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
- Ξανά στους δρόμους οι Γάλλοι: Πάνω από 250.000 διαδηλωτές και 180 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα (video)
- Ανδρουλάκης από συνέδριο ΚΕΔΕ: «Πέντε δεσμεύσεις για ισχυρούς δήμους – Είναι στα όρια της χρεοκοπίας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.