• ΥΓΕΙΑ

    Δείτε τι μπορεί να πάθει όποιος καταναλώνει “μπαγιάτικα” τρόφιμα


    Τα “μπαγιάτικα” τρόφιμα δεν πρέπει να βρίσκονται ούτε στα ντουλάπια ούτε στο ψυγείο. Η θέση τους είναι στα σκουπίδια και τώρα υπάρχει άλλος ένας λόγος για να φροντίσουμε γι΄αυτό. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα παλαιωμένα συστατικά μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή μας!

    Αν και αυτό ακούγεται λίγο υπερβολικό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν σε έρευνες στο εργαστήριο ότι τα ληγμένα φαγητά επιταχύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

    Η έρευνά τους άρχισε με την παρατήρηση πως όταν το κρέας (όπως και πολλά άλλα τρόφιμα) αφήνεται επί χρόνια να ωριμάσει, χάνει σταδιακά τη θρεπτική αξία του, διότι τα κύτταρά του υφίστανται τόσο πολλές βλάβες ώστε τα θρεπτικά συστατικά του φθίνουν.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Vadim Gladyshev, θέλησαν να μάθουν τι συνέπειες έχει αυτή η φθορά και έτσι εξέτασαν πως αντιδρούν τρεις διαφορετικοί οργανισμοί (μύκητες, ποντίκια και μυγάκια φρούτων) σε βάθος χρόνου, όταν τρέφονται με φρέσκα, μέτρια ή «γερασμένα» τρόφιμα. Τα ζώα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή από την εποχή της ενηλικίωσής τους και για το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Αποτέλεσμα: οι «γερασμένες» τροφές μείωναν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 18% στους μύκητες μυκήτων, κατά 13% στα μυγάκια των φρούτων και κατά 13% στα θηλυκά ποντίκια, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science Advances. Αντιθέτως δεν φάνηκε να επηρεάζουν ιδιαίτερα τα αρσενικά ζώα (αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν το δείγμα τους ήταν μεγαλύτερο, θα φαινόταν πως επηρεάζοντασι εξίσου και τα αρσενικά ποντίκια).

    Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι τα ζώα που τρέφονταν με παλαιωμένα τρόφιμα είχαν πολύ περισσότερες κυτταρικές βλάβες απ’ ό,τι όσα τρέφονταν με φρέσκες.

    Aνάλογα στοιχεία για ανθρώπους δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ευρήματά τους είναι πιθανό να ισχύουν και για εμάς.

    Και η δηλητηρίαση

    Ανεξάρτητα πάντως από το αν τα ληγμένα κόβουν ή δεν κόβουν χρόνια από τη ζωή μας, οι ειδικοί συνιστούν να τα αποφεύγουμε και για έναν ακόμα λόγο: για να προστατευθούμε από την τροφική δηλητηρίαση.

    Ωστόσο το αν και ποια θα αποφεύγουμε εξαρτάται από το τι ακριβώς αναγράφεται στη συσκευασία τους:

    • Αν κάποιο τρόφιμο αναγράφει «ανάλωση από… έως….» (όπως π.χ. συμβαίνει στα τυποποιημένα γαλακτοκομικά) δεν πρέπει να υπερβείτε την ημερομηνία λήξεως, διότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του τροφίμου μετά από αυτή την ημερομηνία.
    • Αν, όμως, αναγράφει «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι…» είναι μεν ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξεως (για εύλογο χρονικό διάστημα, βεβαίως), αλλά καθώς θα περνούν οι μέρες μπορεί να αλλάζει η υφή του.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να μην σας παχαίνουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πείνα δεν είναι πάντα πείνα! Τα παιχνίδια του εγκεφάλου

     



    ΣΧΟΛΙΑ